Vooral op zaterdag veel regen en wind

De flitswinter van 2016 heeft in het noordoosten van Nederland bijna 40 koudepunten opgeleverd en tot 24 januari lag de gemiddelde temperatuur in Oost-Groningen zelfs iets onder nul. De maand was daar dus ronduit koud tot die datum. Op de Eilanden was bijna niets van de korte winterse episode te merken. Meer dan een aangesuikerd landschap bij -3 tot -4 graden was het eigenlijk niet die ene keer.
De lente was er bijna afgelopen maandag, met temperaturen die soms tot bij de 16 graden opliepen.
Het oude en vertrouwde zachte weer met voortdurend dat 'zuidwestgeblaas' is weer volledig terug.
Van de lente naar de herfst is het parool dezer dagen. We zijn overgeschakeld naar een regime waarin brutale depressies het bijna volledig voor het zeggen krijgen. De vrijdag zal nog relatief het droogst verlopen, maar tijdens de overige dagen valt veelal (veel) regen en bovendien waait het.

De onbestendigheid gaat weer hoogtij vieren en met dagtemperaturen tussen de 10 en 13 graden blijft het natuurlijk vele graden te zacht voor het 'putteke' van de winter. Vooral in het weekend zou er wel eens zo'n 25 millimeter water kunnen neerdalen in onze omgeving. Vanzelfsprekend is er dan weinig zon. Toch is er op zondag wel een wat beter dagdeel aan te wijzen, waarop het droog is met wat zon.
Opvallend is de wind uit zuidwest, die zo nu en dan toeneemt tot krachtig, mogelijk even hard tijdens het komende weekend. Windstoten tot bijna 90 kilometer per uur zijn daarbij mogelijk in Zuidwest-Nederland. Al met al wordt het herfstige weerbeeld grotendeels bepaald door regen en wind.

Ook op de middellange termijn, de komende pakweg tien dagen, is er geen zicht op een totaal ander weerplaatje met bijvoorbeeld sneeuwbuien en stevige vorst. Het is licht wisselvallig en zacht voorlopig.
Heel voorzichtig kunnen we deze winter die amper winter was, dan ook gaan afschrijven, ofschoon we nog ruim een maand te gaan hebben. Het is zeer wel mogelijk dat de sprokkelmaand nog een week koud(er) weer gaat geven, maar zoals 30 jaar terug (februari 1986 inclusief elfstedentocht) kan het onmogelijk meer worden dit jaar. Vaak is het zo dat na dit soort extreem zachte winters het voorjaar nogal tegenvalt met kou en regen.

Meer weerinfo is er eventueel nog via www.weerprimeur.nl