Mijn schapen horen Mijn stem

'Mijn schapen horen Mijn stem' is een uitgave van Den Hertog, geschreven door de John Charles Ryle (1816-1900). Hij was predikant in de Anglicaanse Kerk. Op vierentwintigjarige leeftijd werd hij bisschop van Liverpool. Hij wist zich nauw verbonden met het gedachtegoed van reformatoren en puriteinen. Wanneer we zijn boeken lezen, dan munten zij uit in eenvoud en diepgang. Dat gaat bij hem samen.
N.A. Eikelenboom heeft dit boek uit het Engels vertaald. Het ISBN-nummer is: 9.789.33.127.21. en het boek kost € 11,90.

In dit boek komen bekende vragen aan de orde: Wat is een waar christen? Welke voorrechten heeft hij en wat is zijn zekerheid? Aansprekend en indringend gaat Ryle op deze levensvragen in. Dit doet hij aan de hand van Johannes 10:27 en 28: 'Mijn schapen horen Mijn stem, en Ik ken dezelve, en zijn volgen Mij; en Ik geeft hun het eeuwige leven; en zij zullen niet verloren gaan in der eeuwigheid, en niemand zal dezelve uit Mijn hand rukken.'

In het 'Ten geleide' geeft de vertaler aan hoe belangrijk dit werk van Ryle is. Het Bijbelse gegeven van de volharding is de eeuwen door een onderwerp van discussie geweest. Rome leert dat een gelovige geen volstrekte zekerheid kan hebben en de remonstranten hebben de leer van de volharding afgewezen. De opvattingen van de remonstranten worden in de Dordtse Leerregels duidelijk weerlegd in het vijfde hoofdstuk.

Vanaf blz. 57 tot en met 61 geeft Ryle vanuit de Schrift 44 teksten aan (zonder commentaar), die duidelijk laten zien dat de leer van de volharding volkomen Bijbels is. Opmerkelijk is dat het allemaal teksten zijn uit het Nieuwe Testament.

Op blz. 90 eindigt Ryle zijn waardevolle bijdrage als volgt:

'Zou u in het sterven de volle zekerheid van de hoop willen hebben? Houd dan vast aan de leer van de volharding. Dokters hebben hun moeite misschien opgegeven. Vrienden zijn misschien niet in staat u in uw gebreken te helpen. U kunt uw gezichtsvermogen verliezen. U kunt uw gehoor kwijtraken. Uw geheugen is misschien vrijwel weg. Maar de goedertierenheid van God zal niet wijken. Als u ééns in Christus bent, zult u nooit verlaten worden. Jezus zal bij u staan. De satan zal u geen kwaad doen. De dood zal u niet scheiden van de eeuwig blijvende liefde van God in Christus. U zult niet verloren gaan in der eeuwigheid. Moge dit uw deel zijn in leven en in sterven. Moge het ook het mijne zijn! Een Bijbelse onderbouwing van de leer der volharding. Van harte aanbevolen.


Alexander Comrie

Ds. J. Schipper heeft het leven en werk van Dr. Alexander Comrie beschreven in een populairwetenschappelijke bijdrage. Het boek verscheen bij De Banier onder het ISBN nummer 9.789.462.782. 839 en kost € 15,95.

Wie was Alexander Comrie? Hij leefde van 1706-1774 en werd geboren in Schotland. Op jonge leeftijd mocht hij getuigen van de vrije genade Gods, toegepast in zijn persoonlijk leven. Ook kreeg hij een begeerte zich te bekwamen in de theologie. Helaas moest hij deze studie door omstandigheden afbreken. Door de voorzienigheid Gods kwam hij in ons land terecht. En hier werd hij in de gelegenheid gesteld om de studie af te maken. Daarna werd hij predikant in Woubrugge. We mogen zeggen dat hij een bekwaam theoloog is geweest. Hij waarschuwde op een bewogen wijze tegen de verlichte denkbeelden in zijn tijd. Zijn leerzame geschriften zijn tot op vandaag van grote invloed geweest en zijn het nog. Ds. Schipper heeft met dit boek het leven van Comrie op een toegankelijk wijze ontsloten. We mogen Comrie wel een van de belangrijkste vertegenwoordigers noemen van de Nadere Reformatie.

Het boek is het waard om aan te schaffen en zelf kennis te nemen van zijn leven en werk. Ds. Schipper heeft dit boek onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

Afkomst; Student in Groningen; Student in Leiden; Predikant in Woubrugge; Comrie als persoon; Het ABC des geloofs; De Eigenschappen des geloofs; Leerredenen; De Heidelbergse Catechismus; Examen van het Ontwerp van Tolerantie; Rechtvaardigmaking van de zondaar; Vertalingen, voorredes en brieven; Laatste jaren; Waardering; Literatuur

Door zijn geschriften spreekt Comrie nog nadat hij gestorven is: de gedachtenis des rechtvaardigen zal tot zegening zijn (Spreuken 10:7a). Dat is ook de wens van de auteur. Dan is zijn arbeid niet ijdel geweest in de Heere.