De foto van Theo Mastenbroek.
De foto van Theo Mastenbroek. Foto: Theo Mastenbroek

De beste Rarekiek-foto's van 2015

GOEREE-OVERFLAKKEE - Traditiegetrouw, dit jaar voor de zes en dertigste keer, was de verkiezing van de beste foto van het afgelopen jaar. De "beste" heeft wat toelichting nodig: "fotograferen is niet iets dat je kunt meten. Bij hardlopen is het eenvoudig: de snelste wint", aldus de mensen van De Rarekiek".

De beoordeling van foto's is niet zo simpel. Veel persoonlijke smaak komt hierbij kijken. De ene foto spreekt iemand meer aan dan de andere. Om dit te benadrukken vragen de leden van de Rarekiek het ene jaar een kunstenaar en het andere jaar een fotograaf om een, heel persoonlijke, keuze uit het werk te maken. De "beoordelaar" komt zijn of haar keuze op een clubavond uitgebreid toelichten. Dit jaar was Johan van Konijnenburg, als kunstenaar gevraagd zijn licht over het werk te laten schijnen.

Het begin van het jaar leverden de leden een forse stapel werk in. Er is geen thema. Ieder kiest zijn beste 2 zwart-wit en/of 2 kleur en/of een serie van 3 tot 5 beelden. Alles afgedrukt, dus niet geprojecteerd.

Voor Johan een geweldige klus om uit een zo diverse inzending een keuze te maken. Hij begon met het bespreken van alle foto's, voorzag de beelden van een goed commentaar. Als kunstenaar kijkt hij toch anders dan een fotograaf. Hij was opbouwend in zijn bespreking en gaaf ook aan wat de sterke en verbeterpunten bij de foto's waren.

Aan het einde van deze stevige opdracht kwam de uitslag: Een zwart-wit foto van Theo Mastenbroek (een volleybalnet op een verlate strand) eindigde als eerste, samen met een kleurenfoto van Leo v.d. Wende (een mooi bouwsel met sterk ritme) en een serie van Jaap Peeman (De verhalende fotoserie foto's gaat over de gebroeders Krijn en Gerrit Kieviet uit Sommelsdijk. Ze hebben een spulletje aan de Achterweg De winnaars mogen de wisselprijs, een beeldje gemaakt door Mel Dale een jaar mee naar huis nemen. Het was een inspirerende avond.

Vrijdag 29 januari is de volgende clubavond in het Diekhuus. Joep Luijckx bespreekt werk van belangstellenden. Heb je belangstelling neem dan foto's mee. Toegang gratis, aanvang 20.30 uur, zaal open om 20.00 uur. Zie ook www.rarekiek.nl

Afbeelding
De gebroeders Kieviet door Jaap Peeman.