Impressie strandhotel Brouwersdam.
Impressie strandhotel Brouwersdam. Foto: PR

Plan Strandhotel Brouwersdam met 40 strandhuisjes

GOEREE-OVERFLAKKEE – Burgemeester en wethouders hebben de raad een document aangereikt waarin een overzicht wordt gegeven van alle recreatieve bouwprojecten in de kustzone van het eiland. Het betreft hier projecten waar het college in ieder geval een positief besluit over heeft genomen en die nog niet (geheel) zijn uitgevoerd. Daarnaast wordt verrassend nog één nieuw project gepresenteerd. Dat betreft een particulier initiatief waar b. en w. overigens ook al in principe mee instemden. Het gaat om de ontwikkeling van Strandhotel Brouwersdam. Het bestemmingsplan voor realisering wordt hiervoor nu opgesteld. Verwacht wordt dat de planprocedure binnen korte tijd kan worden opgestart.

Door Jaap Ruizeveld

Het plan gaat uit van een hoofdgebouw met rond 30 hotelkamers. Aan beide zijden van het hoofdgebouw komen 20 strandhuisjes die door het hotel geëxploiteerd zullen worden. Het hotel zal in totaal dus 70 kamers omvatten. De beoogde locatie voor het hotel is het strand aan de Brouwersdam, ten noorden van strandpaviljoen Brouw.

Plan voor plan

In het overzicht van alle recreatieve bouwprojecten in de kustzone komen uiteraard de deelgebieden resort Ouddorp-Duin, Oost en Noord aan de orde. Resort Ouddorp-Duin ten noorden van de Vrijheidsweg en ten westen van de Westerweg krijgt 230 recreatiewoningen in verschillende uitvoeringen. De huizen worden gebouwd in duinlandschap met een nieuwe wetering. Direct ten oosten van het resort komt een voorzieningenzone, die dienst zal doen als 'elk weer voorziening'. Met openbare voorzieningen voor de recreatie zoals winkels, horeca, museum en een binnenspeeltuin. Ook zijn er hotelappartementen gepland. De bebouwing moet landschappelijk worden ingepast met duinzand en beplanting. Aan de ontwikkeling van dit voorzieningengebied is een subsidie vanuit de Stimuleringsregeling Voordelta verbonden.

Veel projecten

Dan zijn er de ontwikkelingen aan en rond de Brouwersdam, Marina Port Zélande, Zeil- en surfcentrum Brouwersdam en uitbreiding paviljoen Brouw. Alsmede plannen Ridderstee, Koolweg en Westerweg. Voor wat De Punt West (Beach Resort hotel) betreft, wordt gemeld dat dit project (met de tweede fase) dit jaar zal worden afgerond. In het plangebied komen 200 parkeerplaatsen voor bezoekers. Het terrein wordt openbaar toegankelijk. De ontwikkeling komt uit het programma Zicht op de Grevelingen van Natuur-en recreatieschap ZW-Delta.

Op Center Parcs Port Zélande vindt thans een grootschalige herstructurering plaats. Recreatiehuizen worden verkocht aan investeerders. Bungalows worden verbouwd. Centrumvoorzieningen worden vernieuwd. Er worden nieuwe opslagloodsen gebouwd. Of er een herinrichting komt van de camping, is nog niet bekend. De verbouwing van de woningen zal 3 jaar in beslag nemen. Aan het onderwerp Ecolodges Greenhuus wordt kort afzonderlijk aandacht besteed.

Beachlodges

Twee projecten zijn vermeld zonder dat op dit moment bekend is wanneer er uitvoering aan wordt gegeven. Het gaat om de wens van Zeil- en surfcentrum Brouwersdam om nog enkele beachlodges te realiseren, alsmede een uitbreiding van het hoofdgebouw en de aanleg van een waterskibaan. Jachthaven Marina Port Zélande wil een deel van het braakliggende terrein op de Kabbelaarsbank inrichten als Camperstandplaats. Verder is er de wens om het strandpaviljoen Brouw uit te breiden. Het gaat om het vervangen van tijdelijke opslagcontainers door een permanente aanbouw van het paviljoen en een bijgebouw voor de kitesurfschool.

Ridderstee

Voor de Ridderstee meldt het overzicht dat na de ontwikkeling van Ouddorp Duin de ontwikkeling van dit park zal worden opgepakt. De Ridderstee is een deel van recreatieterrein Klepperstee. Het terrein wordt nu nog gebruikt voor vaste standplaatsen en toeristisch kamperen. De bedoeling is dat er op het terrein maximaal 104 recreatiewoningen worden gebouwd. RCN Toppershoedje wil investeren voor kwaliteitsverbetering. Verlies aan recreatieve eenheden zal worden gecompenseerd op twee percelen aan beide zijden van het park. Bij dit plan wordt geprobeerd de landschappelijke inpassing van het terrein aan de zijde van de Vrijheidsweg te verbeteren.

Appartementen

Dan is er de ontwikkeling Kop Marina Port Zélande. Het plan is om op de pier ten noorden van Marina Port Zélande, grenzend aan de jachthaven, appartementen te bouwen voor recreatie of deeltijd-wonen. Omdat het plan nog niet concreet genoeg was, is er een wijzigingsbevoegdheid opgenomen in het bestemmingsplan Brouwersdam (2012). Hierin staat dat er maximaal 10.000 m2 aan bebouwing mag komen met een maximale bouwhoogte tot 13 meter. Op basis van het bestemmingsplan is het mogelijk hier ook detailhandel of horeca te ontwikkelen.

Westerweg

Bij de plannen waarvoor de planologische procedure is opgestart gaat het om zes woningen hoek Westerweg - Oude Nieuwlandseweg (Ouddorp Bad). Verwacht wordt dat de procedure dit voorjaar kan worden afgerond. Daarna is het aan de initiatiefnemer om het plan uit te voeren. Dan de Koolweg. Voor dit deelgebied binnen Ouddorp Bad zijn er nog geen concrete plannen. Vanuit het Raamplan is de wens om een verbinding te maken tussen de Koolweg en het Westerduinpad.

Buitensport

Tenslotte Zeeland Buitenland. Het gaat hier om een buitensportcentrum aan de zuidkant van de Kabbelaarsbank. De ontvangstruimten zijn nu ondergebracht in tijdelijke gebouwen. Het plan is om hier een permanent ontvangstgebouw neer te zetten waarin instructies en cursussen kunnen worden gegeven en waar de omkleedruimten komen. Het gebouw mag 1000m2 omvatten. Het is ook een wens om in het gebied 10 kampeervlotten te plaatsen. De ontwikkeling is meegenomen in het bestemmingsplan Brouwersdam (2301). Dit plan is onherroepelijk.


Mogelijkheid zelfvoorzienend bouwen (recreatie)woningen

GOEREE-OVERFLAKKEEHet bouwen van zelfvoorzienende (recreatie)woningen past goed binnen de duurzaamheidsambities van het college. Bij particuliere initiatieven brengt het gemeentebestuur deze ambities onder de aandacht van de projectontwikkelaar. Dit melden b. en w. op vragen vanuit de raad bij de behandeling van het bestemmingsplan Ecolodges Kabbelaarsbank. Men wil ruimte bieden voor vernieuwende ideeën door voorwaarden te scheppen in regelgeving, beleid en uitvoering. Welstandsvrij bouwen op plekken waar dat verantwoord is.

Duurzaamheid

Voor veel gronden, in eigendom van de gemeente, zijn al afspraken gemaakt met partijen over de ontwikkeling. Waar dat nog niet het geval is, wordt bezien welke uitgangspunten er worden gebruikt. Het aspect duurzaamheid wordt bij deze afweging betrokken. Op basis van de Kadernota Grondbeleid Goeree-Overflakkee 2013 moeten er marktconforme grondprijzen worden gehanteerd. Per geval wordt de afweging gemaakt of het bereiken van gemeentelijke beleidsdoelen een verlies op een exploitatie acceptabel maakt of anderszins voorkomen kan worden.


Erfpacht Ecolodges geldt voor 5 jaar

GOEREE-OVERFLAKKEE – De grond waarop het project Ecolodges Greenhuus Kabbelaarsbank wordt uitgevoerd is eigendom van Staatsbosbeer en is tot 2079 in erfpacht gegeven aan Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta. De ontwikkelaar van het project is met Zuidwestelijke Delta overeengekomen dat het perceel van 6,7 hectare voor een periode van vijf jaar gehuurd en beheerd wordt. Deze afspraken worden geformaliseerd zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is.

Mocht het project van Greenhuus niet slagen, dan kom het beheer na de genoemde vijf jaar terug bij Natuur-en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta. Omdat de ecolodges verplaatsbaar zijn, is de kans op verpaupering erg klein. In het uiterste geval kunnen ze eenvoudig uit het gebied worden verwijderd. Dit schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad in antwoord op vragen die in het vierde kwartaal van vorig jaar over dit onderwerp zijn gesteld.

Grasstranden

Aan de zuidkant van de Kabbelaarsbank (Brouwersdam) liggen lagunes met daar omheen grasstranden. Deze grasstranden hebben een dag-recreatieve functie. Greenhuus wil de kunstmatig aangelegde grasstranden een meer natuurlijk karakter geven en binnen dit gebied maximaal 30 verplaatsbare ecolodges plaatsen. De huisjes hebben een verblijfs-recreatieve functie en zijn zelfvoorzienend. Het gebied blijft openbaar toegankelijk voor wandelaars en mountainbikers.

Eerste bouwfase Ouddorp-Duin. (Foto: Jaap Ruizeveld)
Punt-West Beach met  Werelds. (Foto: Jaap Ruizeveld)