Wmo-vervoer: service, gemak en veiligheid. Foto's: Hans Villerius
Wmo-vervoer: service, gemak en veiligheid. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Regiotaxi, voor velen een groot gemak

De regeling Regiotaxi Goeree-Overflakkee komt in grote lijn op het volgende neer. Eilandbewoners die van de gemeente een Wmo-indicatie kregen om gebruik te maken van de Regiotaxi, kunnen zeven dagen per week tussen 07.00 en 23.00 uur gebruikmaken van deze vervoersdienst. Hetzij om boodschappen te doen, hetzij voor dokters- of ziekenhuisbezoek, een avondje uit of voor het afleggen van een familie- of vriendenbezoekje.
Per rit mag maximaal dertig kilometer tegen Wmo-tarief worden gereisd. Jaarlijks mag op deze manier maximaal 1500 kilometer worden gereisd. En het vertrek- of eindpunt van de reis moet op Goeree-Overflakkee liggen.
Het Wmo-tarief bestaat uit een instaptarief, vermeerderd met een tarief dat per afgelegde kilometer wordt berekend. Deze kosten zijn vergelijkbaar met de kosten van het reguliere OV. Het reisgeld kan op twee manieren worden betaald: contant in de taxi(bus), of – als op rekening wordt gereisd – één keer in de maand per bank of giro na het ontvangen van een maandfactuur. Voor rijden op rekening wordt wel iedere maand € 2,50 administratiekosten in rekening gebracht.
De Regiotaxi is uitsluitend bedoeld voor inwoners van de gemeente die niet (meer) op eigen gelegenheid kunnen reizen. De gemeente heeft hiervoor criteria gesteld. Onder andere wordt gekeken of de aanvrager ook andere vervoersmiddelen ter beschikking heeft, bijv. een eigen auto of een scootmobiel. Wie aan de voorwaarden voldoet om voortaan met Wmo-vervoer, de Regiotaxi, te reizen, krijgt een vervoerspas thuisgestuurd die tijdens elke rit aan de chauffeur van de taxi(bus) moet worden overlegd. Door middel van de pas worden de ritgegevens op naam geregistreerd.
Wie zo'n vervoerspas heeft en op stap wil met de Regiotaxi, belt uiterlijk een uur voor de gewenste vertrektijd naar het nummer van de centrale. In de praktijk zal veelal binnen een halfuur de taxi(bus) voor de deur staan. Als van tevoren het tijdstip van de terugreis al vaststaat, kan meteen de terugrit al worden geboekt. Bij dokters- en ziekenhuisbezoek geldt dit niet, omdat daarbij vooraf niet te zeggen valt hoe lang de wacht- en spreektijden zullen zijn. In die gevallen moet de terugreis afzonderlijk worden geboekt. Wie de Regiotaxi heeft besteld kan – als het telefoontoestel van de cliënt daar de mogelijkheid voor heeft – ca. vijf minuten voordat de taxi(bus) arriveert een telefoontje krijgen dat de taxi er bijna is.

Door Hans Villerius

Voor cliënten weinig veranderd

"Voor 1 januari jl. ontving de cliënt een financiële tegemoetkoming, waarmee men op declaratiebasis taxivervoer van deur tot deur kon inkopen", vertelt wethouder Gerrit de Jong. "De veranderingen voor de cliënten zijn dus beperkt. De grootste verandering is dat men geen taxibedrijf meer naar keus heeft en dat ze een ander telefoonnummer moeten bellen: 088 2358060."
Voor de gemeente, en organisatorisch, veranderde er meer, legt de wethouder uit. "Met de komst van de Wmo 2015 was het niet meer mogelijk om een maatwerkvoorziening te verstrekken als financiële tegemoetkoming en moest er een andere voorziening komen. We hebben het Wmo-vervoer aanbesteed. De twee vervoerders die voorheen de meeste ritten verzorgden voor onze cliënten, hebben niet ingeschreven. Dus zijn er andere vervoerders gekomen: Connexxion en De Vlieger. Daarnaast zijn we zaken gaan doen met een afzonderlijke regiecentrale, in Terneuzen. Die maakt de rittenplanning, verdeelt de ritten gelijkmatig onder beide vervoersbedrijven, geeft aan hoeveel voertuigen er moeten rijden en stuurt deze op pad. Voorheen regelden de vervoerders dit allemaal zelf, maar daar hebben ze nu geen omkijken meer naar. Een ander groot verschil is dat vervoerders de gemeente voorheen per cliënt de ritten in rekening brachten, dus ook als het een rit betrof waarbij meerdere cliënten naar één en hetzelfde adres moesten. Onder de nieuwe regeling wordt alleen gefactureerd op basis van de gereden kilometers, dus onafhankelijk van het aantal reizigers, vermeerderd met een tarief voor het beschikbaar stellen van de voertuigen." Dat zijn per vervoerder twee rolstoelbussen en drie taxi's. Welk voertuig voor de deur verschijnt, is afhankelijk van hoe de regiecentrale de planning indeelt.

Onbenullige dingen

De eerste cliënt waar de taxibus naartoe wordt gestuurd is een mevrouw aan de Lijsterbesweg in Middelharnis. Ze moet op controle naar het ziekenhuis in Dirksland en mag niet zelf meer autorijden. Wel probeert ze nog zo veel mogelijk met haar rollator zelf overal op af te gaan, maar naar het ziekenhuis heeft ze toch vervoer nodig. Daar heeft ze dan ook een indicatie voor gehad van de gemeente en het is vanmorgen voor de eerste keer dat ze door één van de twee nieuwe vervoerders wordt opgehaald. Vergelijken kan ze dus nog niet. "Maar als je op tijd wordt opgehaald en gebracht wordt waar je zijn moet, dan is het toch goed?" zegt ze. "Ja, ik weet, je hebt mensen die altijd klagen, maar dikwijls gaat het om onbenullige dingen." De chauffeur helpt mevrouw de bus in, steekt haar vervoerspas in het registratieapparaat en rijdt beheerst naar de plaats van bestemming. Daar krijgt ze haar pas terug, nu met de ritgegevens van Middelharnis naar Dirksland erop. Naar aanleiding daarvan rekent ze contant af bij de chauffeur, die haar vervolgens weer helpt bij het uitstappen. Mevrouw is helemaal tevreden.

Eerlijk zeggen

Via een touchscreenschermpje op het dashboard van de bus stuurt de chauffeur een gecodeerd bericht naar de regiecentrale dat de rit is afgewerkt. Zodra er een piepsignaal klinkt, staat de volgende rit op het scherm: wie vervoerd moet worden, waarvandaan en waarheen, maar ook eventuele bijzonderheden die voor de chauffeur van belang zijn om te weten. Ditmaal moet een cliënt met lichamelijke beperking worden opgehaald bij Slender You GO te Sommelsdijk. Daar komt hij graag en regelmatig. Als hij er z'n beweegsessie heeft doorlopen, wil hij weer opgehaald worden, maar het lopen gaat de laatste tijd niet zo best. Met de hulp van de chauffeur en van één van de dames van Slender You GO komt hij met z'n rollator echter veilig in de bus, waar de chauffeur ook de rollator een gezekerd plekje geeft. Clïent is diktevreden over het Wmo-vervoer. "Als 't anders was, zou ik 't eerlijk zeggen en niet achter jullie rug om. Iedere dag ben ik onderweg en elke rit maak ik op deze manier." Ook bij het uitstappen helpt de chauffeur weer. Eerst zet hij de rollator netjes buiten de bus, dan helpt hij cliënt zelf eruit. "Bedankt weer hoor!"

Gemak en veiligheid

Als weer een piep klinkt vanuit het scherm op het dashboard, leest de chauffeur dat hij nu in Dirksland een cliënt met een meervoudige beperking moet ophalen. Die moet naar dagbestedingscentrum D'n Duyt te Middelharnis worden gebracht. Cliënt is ook doofstom en is aangewezen op zijn rolstoel. De taxibus is echter van alle gemakken voorzien en met de nodige veiligheidsvoorzieningen uitgerust. Als de bus voorrijdt aan het ophaaladres, komt de verzorgende al naar buiten. De chauffeur helpt haar de rolstoel over de drempel heen naar buiten en in mum van tijd laat hij van tussen de opengeklapte achterdeuren van de bus een lift tevoorschijn komen. De rolstoel wordt er met beleid opgereden, de lift gaat omhoog en even later rijdt de chauffeur de rolstoel met zijn cliënt naar één van de plekken in de bus waar de rolstoel op diverse bevestigingspunten wordt gezekerd. Als ook over de cliënt een veiligheidsgordel heen is gegaan, de rolstoellift weer is weggewerkt en de deuren dicht zijn, kan de rit beginnen. Een kwartier later is cliënt waar hij zijn moet en worden, maar nu 'in spiegelbeeld', dezelfde handelingen als even daarvoor uitgevoerd.
Het waren drie ritten deze morgen, eigenlijk allemaal zorg gerelateerd. En met tevreden cliënten. "Dit is over 't algemeen het beeld dat we dagelijks zien", spreekt de chauffeur uit ervaring. En dat stemt de wethouder tot tevredenheid.

Honderden bezwaren

Toch is niet iedereen tevreden met het nieuwe systeem van Wmo-vervoer. Ondersteund door Jan Fuik, heeft een flinke groep Wmo-geïndiceerden er zelfs bezwaar tegen gemaakt. Fuik treedt namens hen ook op als woordvoerder.
"Een groot deel wil hun oude voorziening terug en wil weer zelf hun taxivervoer inkopen bij hun vertrouwde lokale taxibedrijven", zegt hij. "Daarom hebben ze bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente dat iedere geïndiceerde voor Wmo-vervoer verplicht gebruik maakt van de Regiotaxi. Toen afgelopen zomer bekend werd dat de gemeente een eigen systeem wilde invoeren, hebben wij ons direct bij de gemeente gemeld en duidelijk gemaakt dat zo'n 700 van de ruim duizend actieve gebruikers bezwaar hadden tegen het voornemen. Desondanks heeft de gemeente in december bij iedereen de oude vervoersbeschikking ingetrokken en verplicht ze nu allen om gebruik te maken van het nieuwe systeem. De gemeente wordt geacht bij zo'n voorgenomen verandering heel zorgvuldig te handelen. Daarbij had bijvoorbeeld ook de overweging betrokken moeten worden om te kiezen voor een Pgb."
Fuik en zijn groep zien in het nieuwe systeem van de gemeente maar weinig voordelen. "De kwaliteit van het vervoer is minder geworden, terwijl de kosten volgens het college niet eens dalen. En mensen die zich nu bij de gemeente melden voor een Pgb krijgen te horen dat ze dit alleen bij hoge uitzondering kunnen krijgen. Bovendien worden deze mensen verplicht een nieuwe indicatie aan te vragen, terwijl zij gewoon een lopende voorzieningen hebben."
Fuik onderzoekt nu de mogelijkheden om lokale mobiliteitsaanbieders een alternatief systeem te laten organiseren. "In zo'n systeem kunnen taxibedrijven, Openbaar vervoerbedrijven, maar ook vrijwilligers deelnemen en aan Wmo'ers passend vervoer aanbieden."

Afbeelding