Met raad en daad

Caravanperikelen

Mag je bij een particulier grond huren om er een caravan op te plaatsen voor permanente bewoning? Als permanente bewoning niet is toegestaan, hoe lang mag je daar als recreant dan in verblijven? Waar kan ik meer informatie inwinnen over de aansluiting op het energie- en rioolnet?

Antwoord: De regels over bebouwing op eigen terrein en de plaatsing van caravans of andere optrekjes zijn per gemeente verschillend en kunnen zelfs per woonwijk afwijkend zijn, o.m. op grond van het bestemmingsplan voor dat deel der gemeente. Binnen de bebouwde kom zijn de voorschriften vaak strenger dan daarbuiten. Wij raden u daarom aan, toch maar eerst toestemming te vragen aan de gemeente waar u de caravan zou willen plaatsen. De teleurstelling zou des te groter zijn als u zich op goed geluk zo'n kostbare stacaravan aanschaft en later blijkt, dat het gebruik daarvan ter plaatse verboden is en de caravan ineens ontruimd en verwijderd zou moeten worden. Bovendien kunt u zich geruster voelen wanneer u wel formele toestemming hebt verkregen. U kunt zich bij de betrokken gemeente natuurlijk ook laten adviseren over andere mogelijkheden, indien u zo'n stacaravan niet mag plaatsen. De gemeente is immers juist de instantie die bevoegd is de plaatselijke verordening vast te stellen en te handhaven. Over de aansluitingen op het gas-, water en het elektriciteitsnet kunt u informatie inwinnen bij het energiebedrijf die deze voorzieningen ter plaatse verzorgd. Voor het riool moet u weer bij de gemeente zijn.

Kinderen en cola

Wij proberen onze kinderen van de colafles vandaan te houden om verslaving te voorkomen. Wat is nu eigenlijk het ongezonde van cola?

Antwoord: De samenstelling, althans van de Coca-Cola, is een goed bewaard geheim. Vast staat in ieder geval dat er cafeïne in zit. Cafeïne, ook wel coffeïne genoemd, is een alkaloïde (d.i. een organische, stikstof bevattende verbinding) o.m. voorkomend in theebladeren, koffiebonen en colanoten. Cafeïne stimuleert de hartslag en versnelt daardoor de bloedcirculatie, bevordert de bloedvoorziening van de hersenen (waar de adertjes erg dun zijn) en verjaagt daardoor een eerste vermoeidheid en behoefte aan slaap. Cafeïne verhoogt dus ons denk- en ons prestatievermogen, bevordert de urinevorming en versnelt de stofwisseling. Cafeïne kan ook door zijn vaatverwijdende eigenschappen verlichting brengen bij migraine. De cafeïne in de cola is pas schadelijk voor ons lichaam indien we tè veel cola zouden drinken.

Egels en melk

Egels zijn verzot op melk. Waarom mag men ze dan niet lokken met een schaaltje melk?

Antwoord: Net als mensen kunnen egels verzot zijn op die dingen die echt niet gezond voor ze zijn. Zo is melk slecht voor egels, omdat dit voor hen sterk laxerend werkt. Overigens is de egel een beschermd dier. Het hebben en houden van egels is strafbaar. Treft u een ziek of verzwakt exemplaar aan, breng hem naar de dierenarts of naar een egelopvangcentrum.

Alle duiven op (van) de Dam

Hoe halen ze de duiven van de Dam, als er een officiële herdenking is?

Antwoord: Het is natuurlijk niet zo dat de duiven zo vriendelijk om op verzoek zich naar elders te begeven. Ook worden ze niet verjaagd. Het duivenprobleem lost zich vanzelf op doordat door de grote mensenmassa, bij bijvoorbeeld een herdenking, zij tijdelijk een rustiger plaats opzoeken.

Thee tegen kanker?

Van een kennis ontving ik een pakje groene thee. In de Volkskrant heb ik eens gelezen dat groene thee de groei van kankercellen tegen zou gaan. Is dit zo?

Antwoord: Volgens een voorlichter van Het Koningin Wilhelmina Fonds zijn er slechts heel beperkt aanwijzingen dat de stoffen die in groene thee voorkomen kanker zou kunnen tegengaan, en dan alleen nog maagkanker. In het artikel uit de Volkskrant destijds wordt een onderzoek van een Amerikaanse universiteit genoemd. Eén onderzoek is echter niet voldoende om definitief te kunnen concluderen dat de bedoelde stoffen inderdaad die groeiremmende werking hebben. De stoffen waar het om gaat, komen ook in groente en fruit voor. Zij raden daarom o.a. aan om veel fruit, groenten en graanproducten die rijk aan voedingsvezels zijn te eten en er een gezonde levenswijze op na te houden.