Afbeelding
Foto: Archief

Sorteer-inrichting van fa. Van Hessen te Sommelsdijk uitgebreid

Het Sommelsdijkse bedrijf van de Fa. v.h. S. van Hessen, dat in 1955 met één hal werd begonnen, heeft opnieuw een belangrijke uitbreiding ondergaan. De kantine werd verbeterd, er kwam een nieuwe was- en kleedgelegenheid en een ruimere garderobe, maar ook kon de bedrijfsefficiency worden verbeterd door de vergroting van de opslagmogelijkheid en de bouw van een koelcel. Ook werd de vroegere houten inventaris vervangen door roestvrij staal, er kwam er een royale parkeerplaats op eigen terrein, een betere groenvoorziening en afrastering rondom het bedrijf, kortom, het heeft allemaal een fikse opknapbeurt gekregen.

Woensdagmiddag kregen een aantal genodigden gelegenheid het bedrijf te bezichtigen en kennis te nemen van de werkzaamheden die daar worden verricht. Onder de belangstellenden was met een aantal raadsleden ook burgemeester Joh. van Es van Middelharnis.

Tevoren in Hotel Jacobi had dhr. Van Es duidelijk te kennen gegeven blij te zijn met de aanwezigheid van het bedrijf in zijn gemeente, omdat er nu al zestig man werk vinden, een aantal dat met nog een veertig werkneem(st)ers zou kunnen worden vermeerderd. Het was de burgemeester bekend dat de zowel de primaire als de secundaire arbeidsomstandigheden voor het personeel goed zijn en daarom kon zijn gelukwens aan dhr. Van Hessen, die te dezer gelegenheid zelf aanwezig was, van harte gemeend zijn.

De darmen – dunne darmen van schapen en varkens die uit alle werelddelen, vooral uit China worden geïmporteerd – komen schoon en in het zout het bedrijf binnen. In de sorteerinrichting krijgen de darmen een spoeling, worden ze gecontroleerd op lekjes en tenslotte worden ze keurig verpakt in de plastic zakjes, elk met een inhoud van 91 meter! Vorig jaar werd door de Fa. Van Hessen zo'n 100.000 kilometer darmen verwerkt. Veel van de productie wordt geëxporteerd. De sorteerinrichting te Sommelsdijk is de grootste zelfstandige natuurdarmen-veredelingsinrichting van Nederland en zelfs een van de grootsten ter wereld.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 29 januari 1971