Dit weekend weer zacht januariweer

We kennen zuidenwinden natuurlijk met doorgaans warme luchtaanvoer vanuit Spanje in de zomer. De hoogste temperaturen tussen 30 en 35 graden worden bijna altijd met deze windrichting behaald.
In de winterperiode kan er met een zuidenwind ook koude lucht worden aangevoerd en dat was tot vrijdag nog zo. Met zo'n zuidenwind kan het zelfs blijven vriezen zagen we in het verleden.
Het Europese continent blijft tot in het weekend in grote lijnen koud tot in Noord-Frankrijk toe.
Na wat mildere instroom van zeelucht op woensdag, ruimde de stroming vervolgens naar zuidoost.
Er volgde een koude donderdag en deel van vrijdag met licht winters weer op de Eilanden met overdag temperaturen die opliepen tot iets boven nul op donderdagmiddag. Vrijdagnacht was nog even koud met meest lichte vorst in het uiterste zuidwesten van Zuid-Holland.

Er naderde op de vrijdag een 'dooifront' hetgeen strikt gezien niet de juiste bewoording is. Dooien gaat het pas als het eerst het gehele etmaal rond heeft gevroren en daar was geen sprake van. Dat front vanuit het westen gaf wat neerslag later, meest in de vorm van gewone regen (zonder ijzelperikelen)
Op zaterdag zitten we al helemaal in de zachte lucht en kan het kwik richting de 10 graden lopen.
Ook op zondag is misschien nog wat lichte regen mogelijk als een belegen oceaanfront onze kustgebieden schampt. Bij een nog altijd zuidzuidwestelijke wind stijgt de temperatuur uiteraard. Het kan 8 of 9 graden worden op Flakkee. Na de wat koudere dagen zal 't dan ook zacht zijn buiten de deur. Dit geldt ook voor de hele volgende week.

De afgelopen dagen was er nogal eens sprake van het feit dat de koudere lucht zou blijven hangen gedurende het weekend. Eerst komende maandag zou de vorst dan pas het land uit zijn. Inmiddels is het al zo ver dat de zachte lucht op vrijdagmiddag al arriveerde en dan al helemaal in het weekend.
Ook in de nieuwe week blijft het aanhoudend zacht en licht wisselvallig. De kou blijft echter aanwezig boven het (noord)oosten van Europa dus als de wind draait is deze zo weer in Nederland. De verwachting is dat waarschijnlijk ook in de maand februari zo'n winterse periode niet ondenkbaar is.

Dertig jaar terug beleefden we de bijna legendarische elfstedensprokkelmaand 1986. Nog nooit zo laat werd de elfstedentocht gereden eind februari en tot in maart kon er nog worden geschaatst.