"De Wigwam. Dat ziet op mensen die onderweg zijn..."

Internationaal

Tijdens de openingsmiddag was het een drukte van belang. Vrijwilligers en diverse andere betrokkenen, maar ook jeugdigen die als vluchteling naar het eiland kwamen en als leerling op de RGO in de Internationale Schakelklas zitten, waren te gast om de opening mee te maken. De leerlingen hadden een gevarieerd aanbod van smakelijke hapjes gemaakt die een culinair stempel droegen van het land van herkomst. Ook was er een dame uit Eritrea die op Eritrese wijze koffie bereidde en de aanwezigen hier kennis mee liet maken. "We maken er een internationale middag van", had Annie van Ree gezegd en in die zin werd 't dat ook.

Samenwerken

De teamleidster gaf aan dat VluchtelingenWerk zo goed mogelijk de belangen van vluchtelingen probeert te behartigen op weg naar zelfredzaamheid. Daarbij wordt op het eiland samengewerkt met de gemeente. "De gemeente heeft de regie, wij zijn uitvoerend", aldus Van Ree. "Maar er zijn ook andere partijen waarmee we samenwerken of op wie we nooit tevergeefs een beroep doen, zoals de Voedselbank, de woningcorporaties, de RGO, kinderopvang, kringloopwinkel Goed voor Goed, of aanbieders van inburgeringscursussen. Daarnaast zijn bij Vluchtelingenwerk Goeree-Overflakkee achttien vrijwilligers actief als maatschappelijk begeleiders." De meesten van hen waren woensdagmiddag ook aanwezig en werden in de nieuwe kantoorruimte even voor het voetlicht gebracht.

Richtingwijzer

Hét openingswoord was aan wethouder Gerrit de Jong. Die zei stil te zijn, maar ook blij, "van de vitaliteit en kracht van Goeree-Overflakkee, ook waar het de hulp aan vluchtelingen betreft". De wethouder trok een lijn van de naam van de speelgoedwinkel die eerder in het pand gevestigd was naar het vluchtelingenwerk dat er nu zijn intrek in nam. "De Wigwam. Dat ziet op mensen die onderweg zijn. Als we dit beeld vasthouden, mag Vluchtelingenwerk op het eiland een richtingwijzer zijn voor mensen die eveneens onderweg zijn. In dit nieuwe pand, met meer ruimte en dat makkelijk toegankelijk is, mogen jullie daar vorm en inhoud aan geven!"
Dat gezegd hebbende, wachtte de wethouder nog het verrichten van de openingshandeling: het doorknippen van een lint, binnen in het pand, en kon aansluitend culinair worden genoten van de menukaart van de Internationale Schakelklas.