N59 moet veiliger

De N57 en de N59, dat scheelt maar twee cijfers. Toen ik net op het eiland woonde haalde ik de wegen regelmatig door elkaar. Dat zorgde soms voor ingewikkelde situaties. Zo zei ik tegen iemand die over de N57 naar het eiland toe reed dat ze afslag Oude-Tonge moest nemen. Dat zorgde voor een heleboel verwarring, want die afslag kwam maar niet…

Om de wegen uit elkaar te houden heb ik een kinderachtig ezelsbruggetje bedacht. De N 'Zee'venenvijftig gaat langs de kust, van de Haringvlietsluizen tot de Brouwersdam. De zee is nooit ver weg. Aan de andere kant van het eiland ligt de N 'Nee'genenvijftig', vanaf die weg zijn er protestborden te zien. Daarop staan slogans in de trant van 'Zeg nee tegen windmolens'. De meeste protestuitingen hebben de strijd tegen de wind letterlijk verloren. Ze zijn omver geblazen en opgeruimd.

Er is momenteel veel aandacht voor de N59. Op Facebook heeft de groep 'N59 moet veiliger worden' ruim 1.700 leden. Aanleiding voor het opzetten van de groep waren de verschillende incidenten die rondom de jaarwisseling plaatsvonden. De gemeente wil zich extra inspannen om de weg op korte termijn veiliger te maken. Plannen waarover al jaren wordt gesproken, maar die die tot nu toe nooit verder zijn gekomen dan de tekentafel. De vraag is wat er moet gebeuren voordat er daadwerkelijk een schop in de grond gaat. Het lijkt erop dat er meer mensen zijn die de N59 zien als de N 'Nee'genenvijftig.