Afbeelding
Foto: pr

Wie ontrafelt het grootste archeologische mysterie van Goeree-Overflakkee?

GOEREE-OVERFLAKKEE - In 1978 werd in Ouddorp een vondst gedaan die bij velen de wenkbrauwen deed fronsen. Bij bouwwerkzaamheden vond J.L. Verduijn op iets meer dan een halve meter diepte een beeldje dat afkomstig leek te zijn van Paaseiland. Historische Vereniging De Motte ging op onderzoek uit. Was dit beeldje echt van het fameuze eiland afkomstig? En hoe kwam het in Ouddorp terecht?

Dit jaar organiseert De Motte in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk en Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een educatieve tentoonstelling over Paaseiland. Vanaf 19 maart 2016 is de bijzondere vondst te bewonderen in het Streekmuseum als onderdeel van een expositie over een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. Daarnaast zullen ook enkele activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd.

Zendelingen

Door wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat het materiaal waaruit het beeldje is gemaakt daadwerkelijk van Paaseiland afkomstig is. De projectgroep die de expositie voorbereidt doet een oproep aan mensen die wellicht meer weten over de herkomst van het beeldje en de manier waarop het onder het Ouddorpse maaiveld terecht is gekomen. Ligt het hier al sinds de achttiende eeuw en is het met een opvarende van een WIC-schip meegekomen? Of kwam het in de negentiende eeuw naar ons land, toen zendelingen van het eiland terugkeerden?

Schepen

Het is ook goed mogelijk dat het is meegekomen met iemand die in de jaren zestig op het eiland in de Stille Oceaan is geweest. In die periode hebben twee Nederlandse schepen het eiland aangedaan. In 1960 de HMS Groningen en in 1964 de Willem Ruys. Wellicht dat opvarenden van één van die schepen de sleutel vormen tot de oplossing van dit raadsel.

Wie meer weet kan contact opnemen met de organisatie via het contactformulier op de website van de historische vereniging: www.demotte.nl of door te bellen naar Rias Olivier van de Archeologische Werkgroep van De Motte via telefoonnummer 079 8892142. Wie de informatie liever per post aanlevert kan dit doen door een brief te sturen naar De Motte, p/a Juliana van Stolberglaan 20, 3241 GL Middelharnis.