Afbeelding
Foto: Archief

Boedel Bigge - Ooltgensplaat - bestaat 250 jaar

Van de hand van dhr. P. Bom te Ooltgensplaat is een boekwerkje verschenen getiteld: 'Het Testament van Pieter Bigge' en de betekenis daarvan voor Kerk en Diaconie in het verleden en het heden. Aanleiding tot dat schrijven vormde het 250-jarig bestaan van de Boedel Bigge en misschien ook het veertigjarig jubileum van de heer Bom als administrateur van de Boedel. Een en ander werd gistermiddag in de raadzaal te Ooltgensplaat herdacht, dhr. Bom werd daar verrast met enkele zeer door hem gewaardeerde geschenken.

Uit het welkomstwoord dat burgemeester W.M. v.d. Harst als voorzitter van de Boedel tot de 'geïnteresseerden' en de overige genodigden sprak, en ook uit het voorwoord dat dhr. v. d. Harst schreef, bleek de geschiedenis van de Boedel Bigge die haar ontstaan vond de 23e januari 1721 toen de vermogende Pieter Bigge zijn testament maakte. Ten behoeve van de armlastige gemeenschap liet hij drie boerenhofsteden en landerijen na ter oorspronkelijke grootte van 190.87.56 ha., en alle gouden en zilveren voorwerpen werden aan diverse personen vermaakt, nadat Pieter Bigge op de 23e januari 1721 was overleden.

Erfgenamen

Tot zijn 'eenige universele en alge­ Ie erfgenamen' benoemde Pieter Bigge: 'De Diacony Armen van Ooltgensplaat voor een geregt eenvierde part; de Groten ofte Algemeenen Huis Armen van Ooltgensplaat voor gelijk een­ vierde part; de Diacony Armen en de Kerke van Den Bommel tezamen voor eenderde part ende Kerke van Ooltgensplaat voor het resterende eenzesde part ten behoeve van de zorg "ten eeuwigen dage" van de zerk en grafplaats van de testateur'.

Het beheer over de Boedel werd opgedragen aan één uit de Magistraten te Ooltgensplaat en twee kerkenraadsleden, een uit de kerkenraad te Ooltgensplaat, een uit Den Bommel, met de opdracht daarvan telkenjare op 25 november verslag te doen aan de 'geïnteresseerden'. Het bestuur bestaat momenteel uit burg. W. M. v. d. Harst en de heren K. van Oostende te Ooltgensplaat en J. Peeman te Den Bommel.

Vervolgens werd aandacht besteed aan het 40-jarig jubileum van dhr. Bom die - aldus burg. v.d. Harst - "zo helemaal de Boedel is" en er zoveel mee bezig is. Dhr. v. d. Harst wist ook hoe dhr. Bom soms door de 'geïnteresseerden' wordt aangevallen, maar dat hij steeds de juiste antwoorden weet te geven. Voor de vele werkzaamheden ten dienste van de Boedel Bigge verricht, was de burgemeester dhr. Bom dan ook zeer erkentelijk. Dat bleek uit de overhandiging van een gouden vulpen en twee kostbare boeken van de hand van ds. Veldkamp.

Dit is een deel van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 26 januari 1971 stond.