Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Gladheid te lijf: wegbeheerder en weggebruiker samen verantwoordelijk

GOEREE-OVERFLAKKEE – Nee, echt winterweer hebben we in deze streek van het land (nog) niet gehad, maar in de achterliggende week hebben we 's avonds wel de strooiwagens van de gemeente kunnen zien rijden op het eiland. Niet omdat het al glad wás, maar om te voorkomen dat het glad zou wórden. Voor de medewerkers van de gemeentelijke buitendienst die op het eiland actief zijn in de gladheidbestrijding is het actieve winterseizoen dus weer begonnen.

Door Hans Villerius

De zoutvoorraad was enkele maanden geleden al aangevuld en nu we ook hier wat te maken krijgen met lichte vorstperikelen en soms wat winterse neerslag hadden, staan de mannen weer zeven dagen in de week paraat om ervoor te zorgen dat de pad begaanbaar blijft. Natuurlijk voor zo ver de wegen onder het beheer van de gemeente valt. Dat zijn allereerst de hoofdroutes binnen de bebouwde kommen. Als die ijs- en sneeuwvrij zijn worden de wegen gestrooid waar het openbaar vervoer rijdt, doorgaande ontsluitingswegen binnen woonwijken, wegen waar veel mensen komen zoals winkelcentrums, scholen of zorginstellingen. Ook naastgelegen fietspaden worden meegenomen. En natuurlijk is men alert op plekken waarvan meldingen binnenkomen dat die gevaarlijk glad zijn.
Overigens worden niet alle wegen gestrooid, maar alleen die welke het meest worden bereden. Strooien heeft namelijk alleen zin als door regelmatig weggebruik het zout wordt 'ingereden'. Daarom wordt in principe niet gestrooid tussen één uur en halfvier á vier uur 's nachts, omdat er dan nauwelijks verkeer is. Ook trottoirs worden niet meegenomen. Daarvoor worden inwoners gevraagd zelf het gedeelte voor hun woning schoon te houden.
De wegen buiten de bebouwde kommen worden niet door de gemeente gestrooid, maar door de betreffende beheerders daarvan. Voor de N57, de N59, de N215 en de N498 en de bijbehorende parallelwegen en fietspaden is dat de provincie Zuid-Holland. Voor de overige wegen buiten de bebouwde kom zijn dat het waterschap Hollandse Delta en voor een klein deel ook Rijkswaterstaat.

Zorgplicht

Als wegbeheerders hebben zij een zorgplicht, een inspanningsverlichting voor het in goede en veilige staat houden van de wegen die in hun beheer zijn. Ook de gladheidbestrijding valt daaronder. Dit houdt niet in dat de wegbeheerders de veiligheid van de weg moeten kunnen garanderen, ook niet als het glad is. Maar wel moet de wegbeheerder in geval van schade door gladheid aan kunnen tonen dat zij haar inspanningsverplichting is nagekomen.

Bestrijdingsplan

Hiervoor doen verzekeraars richting de wegbeheerders ook een aantal aanbevelingen. Zoals het opstellen van een gladheidbestrijdingsplan. Zo'n plan wordt enerzijds gestuurd door wettelijke kaders, anderzijds door beschikbare middelen, maar ook milieubelangen krijgen steeds meer aandacht. De doelstelling van het gladheidbestrijdingsplan is om met de beschikbare middelen een juiste mix te vinden tussen verkeersveiligheid en het milieu.

Samen verantwoordelijk

De verkeersveiligheid bij gladheid hangt natuurlijk niet alleen af van of er wel of niet gestrooid wordt. Ook het gedrag van de weggebruiker is medebepalend. Van het letten op weerwaarschuwingen vóórdat het glad wordt tot het tijdig aanpassen van rijstijl en snelheid toe als het daadwerkelijk glad geworden is. Met andere woorden: waar de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder eindigt, begint de verantwoordelijkheid van de weggebruiker.