Afbeelding
Foto: pr

Met raad en daad

Wie was Boymans?

Hierbij een foto van een schilderij, gesigneerd: F. Boymans. Ik vraag mij al jaren af of dat de oprichter was van het museum Boymans van Beuningen, of eventueel er een familielid van was. Kunt u het mij vertellen? Het schilderij is schat ik tussen de 60 tot 80 jaar oud. Is er ook een waarde aan toe te kennen?

Antwoord: De door u genoemde schilder komt in de registers van het Rijksbureau van Kunsthistorische documentatie helaas niet voor. Dit register is een lijst van Nederlandse kunstschilders die in Nederland geboren zijn of er voornamelijk actief waren. Waarschijnlijk was het een amateur die niet opviel en niet exposeerde. Voor zover wij hebben kunnen nagaan, is hij geen familie van Frans Jacob Boymans, de oprichter van het bekende museum Boymans van Beuningen in Rotterdam. Laatstgenoemde leefde van 1767 tot 1847. Maar ook al is de schilder onbekend, uw schilderij kan wel degelijk enige waarde hebben. U begrijpt dat wij geen waarde indicatie kunnen geven, daarvoor spelen te veel factoren een rol. U kunt zich hiervoor het beste wenden tot een kunsthandelaar in uw omgeving.

Moeilijke stoelgang

Ik ben een lezer van uw gewaardeerde krant van het begin af aan. Nu stel ik maar eens een vraag. Ik heb problemen met de stoelgang, het gaat zeer moeizaam. Ik ben inmiddels 97 jaar en hartpatiënt. Weet u een goed middel om de stoelgang te verbeteren?

Antwoord: U bent dus 97 jaar en een trouwe lezer van onze krant! Deze fantastische leeftijd kan echter gepaard gaan met veel voorkomende ouderdomsverschijnselen. Als de ontlasting slecht gaat, kunt u op uw nuchtere maag gedroogde pruimen eten en verder veel vers fruit, zoals sinaasappelen en druiven. U kunt beter geen rijst en banaan eten, wel volkorenbrood. Nog beter is wanneer u eens een diëtiste vraagt u een goed laxerend dieet voor te schrijven. Als het kan, moet u ook goed in beweging blijven. Als hartpatiënt bent u ongetwijfeld ook onder regelmatige controle van een dokter. Het is goed mogelijk dat de duizeligheid daarmee samen hangt. Vraag tenslotte uw dokter om een zacht laxeermiddel. Veel succes toegewenst!

Muurstrepen

Op veel rode bakstenen van mijn huis zijn witte vlekken en strepen ontstaan. Dit vooral bij de lateien en achter klimhekjes. Kan dit verwijderd worden?

Antwoord: De witte vlekken en strepen kunt u vrij gemakkelijk weer schoon krijgen door de stenen met verdund zoutzuur te behandelen (een deel water op tien delen zoutzuur). Daarna afspoelen met water. Zoutzuur is te koop bij drogisterijen of bij doe-het-zelf zaken. Wel moet u uiterst voorzichtig zijn met zoutzuur. Bescherm uw huid en ogen afdoende! Ook zou u de stenen kunnen borstelen met chloorwater.

Heksenkring

Tot onze verbazing ontstond afgelopen herfst plotseling een grote ronde kring van paddenstoelen in ons gazon. Kunt u dit verklaren?

Antwoord: In vroeger tijden dacht men dat deze kringen waren ontstaan doordat er tijdens nachtelijke uren op die plek heksen gedanst hadden, zodat men deze kringen heksenkringen of heksenringen noemde. Er is echter een heel nuchtere, natuurlijke verklaring voor dit verschijnsel. De kring ontstaat doordat het voortwoekerend mycelium van een paddenstoel wel een ring moeten vormen omdat daarbinnen het voedsel dat zij nodig hebben opgebruikt is. Aan de uiteinden van dit mycelium vormen zich dan weer paddenstoelen (met mycelium wordt de weefselachtige massa bedoeld voorkomend bij schimmels, paddenstoelen, korstmossen en bestaande uit vertakte schimmeldraden).