Een paar dagen kwakkelweer

Volop winter met strakke oostenwinden en minimaal een week 'duurvorst' lijkt het niet te worden op Flakkee de komende pakweg tien dagen. De zachte lucht wint het uiteindelijk toch weer.

Toch schakelen we over naar wat kwakkelweer vanaf nu. De definitie van kwakkelweer (de term wordt te pas en te onpas gebruikt valt me vaak op) is licht wisselvallig winterweer met zo nu en dan wat winterse neerslag en temperaturen overdag een paar graden boven nul en gedurende de avonden en nachten meest lichte vorst. Zo'n situatie hebben we met name in het weekend. De kans op verraderlijke gladheid op de stoep, fietspad of weg neemt daarbij dus sterk toe.

Op donderdag stroomde al een portie koudere lucht op hoogte toe en de neerslag kreeg al een winters karakter her en der met wat natte sneeuw. Dit bleef in eerste instantie niet liggen, zeker ook omdat de bodemtemperatuur nog aan de hoge kant was na het voortdurend te zachte weerbeeld.
Tot en met zaterdag verloopt het beeld nogal guur met na zaterdag wel een afnemende buienkans.
Het aandeel zon neemt wat toe vooral op zondag en het blijft rustig weer met name ook op de zondag.

Zowel overdag als in de nachten komt de temperatuur dus op een lager plan uit. Tijdens de kleine uurtjes kan het licht vriezen mits het voldoende uitklaart en overdag dooit het een paar graden.
Veel kou pot zich wederom op boven het (noord)oosten van Europa, maar doordat zich geen solide hogedrukgebied lijkt te vormen boven Scandinaviƫ, kan deze koude vrieslucht niet vlot wegvloeien richting onze omgeving. Een echt onvervalst winters regime zoals net al gezegd, behoeven we dus niet tegemoet te zien voorlopig. Subtiele veranderingen in luchtdrukpatronen evenwel kunnen flinke gevolgen hebben. De serieuze kou ligt immers op eens steenworp afstand van Nederland. Rond 20 januari lijkt de zachte lucht toch weer aan het langste eind te gaan trekken. Dan klimt de temperatuur weer tot richting- of zelfs in de dubbele cijfers en wordt 'de zachtste winter ooit in de Benelux' steeds realistischer. Tot die tijd kunnen we spreken van een licht winters weertype, zelfs op de Eilanden.

Meer weerinfo is er eventueel nog via www.weerprimeur.nl