Afbeelding
Foto: pr

De bewaker van Johannes de Doper

Ds. D.J. Budding
2015, Uitgeverij de Ramshoorn 232 blz., € 14,95
ISBN 9789461 150837

"De schaduwen weken, de dag brak aan. En terwijl ik de laatste adem uitblies en het Lam zag, zei ik: 'Thuis, eindelijk thuis!"

De auteur schrijft het verhaal vanuit het perspectief van een Romeinse soldaat. De bewaker van Johannes de Doper is een Romeinse soldaat van Griekse afkomst. Hij is een moedig man en maakt al snel carrière in het leger. Maar door zijn losbandige gedrag wordt hij uiteindelijk gedegradeerd en moet hij aan de slag als soldaat in Palestina. Daar komt hij in aanraking met de prediking van Johannes de Doper en komt hij tot bekering.

In dienst van koning Herodes moet hij de inmiddels gevangen genomen Johannes de Doper bewaken en is hij getuige van de onthoofding van de apostel.

Door de ogen van deze Romeinse soldaat is de lezer getuige van het sterven van de Heere Jezus: "Ieder voelde dat hier iets onuitsprekelijks gebeurde. (…) Toen Jezus de edik genomen had, zei hij: 'Het is volbracht!' Wat een heerlijk woord. Zijn werk was klaar. De zonde der wereld had Hij weggenomen. De schuld had Hij betaald. De straf die ons de vrede aanbrengt had Hij gedragen. Het is volbracht."

Ook is de soldaat getuige van de opstanding van Jezus, Zijn hemelvaart en de uitstorting van de Heilige Geest tijdens het Pinksterfeest.

De Romein trouwt met de Joodse Hadassa en wordt vader van een zoon, Johannes.

Vanuit Rome wordt hij verbannen naar Lugdunum (het tegenwoordige Lyon) waar hij een christengemeente sticht.

Uiteindelijk komt hij nog eenmaal terecht in Rome waar hij als martelaar sterft. Zijn levenseinde is een getuigenis van de Hoop die in hem is. "De eerste toortsen werden al aangestoken. Ik had er nauwelijks erg in. Want ik zag het Lam van God, heerlijker dan ik Hem ooit gezien had."

Dit boek is geschikt voor tieners en volwassenen en vertelt, in een historisch betrouwbaar geschetste context, op beeldende wijze hoe de heilsfeiten door een ooggetuige beleefd kunnen zijn.

Bovenstaande uitgave verscheen in de historische verhalenserie van uitgeverij de Ramshoorn.

(Bij een abonnement op de historische serie bedraagt de prijs per deel € 9,95, i.p.v. € 14,95)