Expositie Dick Bijl in 't Blaeuwe Huus in Ouddorp

OUDDORP – Tot aan het eind van deze maand is er een expositie van Dick Bijl in 't Blaeuwe Huus (VVV-kantoor).

Dick Bijl is geboren in 1951 in Rotterdam en hij heeft 19 jaar op de Heijplaat gewoond; een buitenwijk ten zuidwesten van Rotterdam. Hier heeft hij ook zijn vrouw leren kennen. Later zijn ze verhuisd naar Hellevoetsluis op Voorne-Putten in het poldergebied. Na 28 jaar daar gewoond te hebben zijn Dick en zijn vrouw verhuisd naar Ouddorp op het eiland Goeree-Overflakkee waar ze al weer 13 jaar wonen.
Als kind kon Dick al goed met het potlood overweg en heeft hij vele potloodtekeningen gemaakt van landschappen en dergelijke. Ze zijn vele jaren achter elkaar op vakantie geweest naar de kleine Dolomieten in Italië en natuurlijk gingen zijn tekenboek en potloden ook mee. Dit heeft hij jaren gedaan en in 1994 is hij gestopt met tekenen. Dick was zijn inspiratie kwijt en kon geen nieuwe start meer maken.

Toen ze in Ouddorp woonden kwam hij in contact met een vrouw die zelf ook schildert, zij heeft zijn tekeningen bekeken en vroeg aan hem waarom hij niet schilderde. Ik had er nooit over nagedacht maar zijn interesse was wel gewekt, dus heeft zij hem bij Jan Roedoe geïntroduceerd; een kunstenaar uit Stad aan het Haringvliet. Jan Roedoe gaf elke woensdagavond les aan een twaalftal cursisten. Na zijn pensioen is hij geëmigreerd naar Frankrijk maar ze hebben nog wel regelmatig contact met elkaar. Dus voor de cursisten hield het toen op wat betreft lessen, maar ze zijn bij elkaar gebleven en hebben een doorstart gemaakt met Schildercollectief De Streek! Welke nu op het ogenblik 14 leden telt.

Hun schilderresultaten worden nog steeds gevolgd door Jan Roedoe en worden dan ook besproken via Skype. Dus zo krijgen ze op afstand nog steeds onderricht en aanwijzingen om bepaalde technieken te verbeteren en dit brengt hun schilderniveau dan ook op een hoger peil.

De expositie in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor, Bosweg 2 in Ouddorp is t/m 28 januari a.s. te bezoeken op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.