Afbeelding
Foto: pr

Is het ook voor mij?

'Is het ook voor mij?, over de toe-eigening van het heil, door ds. J.J. van Eckeveld. Uitgegeven bij Den Hertog onder het ISBN nummer 9. 789.033.126. 925. Het boek kost € 12,90.

In het woord vooraf schrijft ds. Van Eckeveld, dat de vragen over de toe-eigening van het heil van het allergrootste belang zijn. Het betreft ons eeuwig wel of eeuwig wee. Samenvattend draait het om die ene vraag: is het heil, de zaligheid, ook voor mij. Vanzelf kunnen we daarbij ook andere vragen stellen: Hoe weet ik dat ik deel heb aan Christus en Zijn genade? Hoe brengt de Heilige Geest zondaren tot de Zaligmaker?

Deze en andere vragen komen in deze publicatie aan de orde. In de loop der jaren heeft de schrijver diverse lezingen gehouden over dit onderwerp en telkens is gebleken dat er grote aandacht was en betrokkenheid op dit onderwerp. Dit boek is een bewerking en aanvulling van de gehouden lezingen.

Op de cover las ik het volgende: Christus is voor Zijn kinderen de dood ingegaan. Maar deed Hij dat ook voor mij. Hoe weet ik of ik deel heb aan het werk van de Zaligmaker? Zijn mijn voeten gezet op de smalle weg die naar het leven leidt? Dit zijn wezenlijk vragen die betrekking hebben op onze eeuwige toekomst.

Vanuit Gods Woord en de gereformeerde belijdenis komen de antwoorden aan de orde. Maar uiteindelijk is het beslissend hoe Gods Woord over deze zaken spreekt. Zoeken we buiten het Woord om antwoorden op deze vragen, dan komen we al snel op een dwaalspoor. 'Maak in Uw Woord mijn gang en treden vast'. In deze bekende regel uit de berijmde psalmen ligt ten diepste het antwoord op de vragen rond de toe-eigening van het heil.

Achtereenvolgens komen de volgende thema's aan de orde:

De bloedvloeiende vrouw: hoe het geloof zich openbaart, hoe het geloof gezuiverd wordt en hoe het geloof bekroon wordt.
Het heil – verwerving en toepassing: heil en zaligheid, de orde des heils, het werk van een Drie-enig god, orde en volgorde.
Een gouden keten: verkiezing, roeping en wedergeboorte, geloof, rechtvaardigmaking, heiligmaking en volharding.
Delen in het heil: de vraag naar persoonlijke zaligheid, de weg van Gods Geest, bewogenheid met zielen, middelen tot geloof.
Onderwijs vanuit het Avondmaalsformulier: ellende, verlossing, dankbaarheid.

Vragen rond de toe-eigening: kon ik maar geloven… het is nog niets met u…? naar de mate van het geloof, vrijspraak van schuld en straf, Comrie over de toe-eigening, verachterd in de genade.

Dominee besluit met tot slot en uit dit gedeelte wil een citaat meegeven van Thomas Boston met betrekking tot dit onderwerp:

Thomas Boston schreef dat er mensen zullen zijn die met schrik in de hemel zullen vallen, omdat ze maar zelden durfden te geloven. Het is een gebrekkige uitdrukking om er in de hemel geen schrik meer is, maar enkel verwondering. Maar we begrijpen wat Bosten bedoelde. De kernvraag is of Christus ons dierbaar en noodzakelijk geworden is. Nooit mogen we rust zoeken buiten Christus. Laten we Schriften onderzoeken, wat die getuigen van Hem. De Heere brengt tot de toe-eigening van het heil altijd door Zijn Woord en Geest.

Mijn God, U zal ik eeuwig loven,
Omdat Gij 't hebt gedaan.

Neem en lees, het is leerzaam, onderwijzend, praktisch, bemoedigend, maar tegelijk ook onderscheidend.