Het logo van de Week van het Gebed 2016.
Het logo van de Week van het Gebed 2016. Foto: Hans Villerius

Ouddorpse kerken organiseren weer Week van het Gebed

OUDDORP – Van 17 tot 24 januari a.s. organiseert MissieNederland de Week van het Gebed voor de Eenheid van de Kerken. In Ouddorp wordt hieraan invulling gegeven door vier plaatselijke kerken: de Hervormde Gemeente (PKN), de Gereformeerde Kerk, de Doopsgezinde Kerk en de Rooms Katholieke Parochie. Het is voor de vierde keer dat genoemde kerken gezamenlijk met elkaar optrekken in de Week van het Gebed. Ook dit jaar organiseren ze weer twee gebedsbijeenkomsten. De ene a.s. zondag 17 januari in de Gereformeerde Kerk, een bijeenkomst voor jongeren. De andere, een gezamenlijke dienst namens de vier kerken, op donderdag 21 januari in de Doopsgezinde Kerk.

Door Hans Villerius

In de Week van Gebed dragen de deelnemende kerken en predikanten, maar ook alle aanwezigen tijdens de gebedsdiensten die gehouden worden, het pas begonnen jaar, de nood in de wereld, het eigen land, maar ook de eigen noden op aan God. Ook wordt stilgestaan bij het belang van het gebed en wordt gezocht naar eenheid in het geloof door samen met elkaar te bidden.

Thema

Het thema is dit jaar 'Het woord is aan jou', dit gebaseerd op het Bijbelgedeelte uit 1 Petrus 2:13-12, waarin de oproep klinkt om de grote daden van God te verkondigen. De apostel Petrus geeft aan dat allen aan wie God Zijn Woord heeft toevertrouwd geroepen zijn om dit Woord dóór te geven en dit zowel in woord als in daad in praktijk te brengen en uit te dragen.

Oude wortels

De Week van Gebed is een initiatief van MissieNederland, die een landelijk samenwerkingsverband is van christenen, kerken en organisaties. Zowel landelijk als lokaal is er samenwerking met de Raad van Kerken. Door heel Nederland zijn honderden plaatselijke gemeenten uit verschillende kerkverbanden actief bij de gebedsweek betrokken.
De Week van Gebed heeft al oude wortels. Zij ontstond in 1846, zowel internationaal als in Nederland. In dat jaar vond in Londen een internationale conferentie plaats die leidde tot de oprichting van de World Evangelical Fellowship. Vanuit Nederland namen voortrekkers uit de Reveilbeweging deel, zoals Capadose, Da Costa en Groen van Prinsterer. Sindsdien organiseren zo'n honderd landen aan het begin van ieder jaar een gebedsweek.

Gezamenlijk

In Ouddorp werken de Hervormde Gemeente (PKN), de Gereformeerde Kerk, de Doopsgezinde Kerk en de Rooms Katholieke Parochie samen om invulling te geven aan de Week van Gebed. Van elk van deze kerken werken de voorgangers mee aan de gezamenlijke gebedsdienst in de Doopsgezinde Kerk. Namens de Hervormde Gemeente is dat ds. C. van den Berg, van de Gereformeerde Kerk ds. W.J. van de Griend, van de Doopsgezinde Kerk ds. E. de Jong en namens de Rooms Katholieke Parochie is dat pastoor W. van der Meer.
Ter ondersteuning van de Week van Gebed biedt MissieNederland materiaal aan dat als handvat gebruikt kan worden om in deze week persoonlijk, in het gezin of als (gebeds)groep met het thema bezig te zijn. Voor volwassenen, jongeren en kinderen zijn er gebedsboekjes en gebedsfolders, met per dag een korte overdenking en gebedspunten.

Agenda

Aanstaande zondag, 17 januari, is de startzondag van de Week van Gebed. In de Gereformeerde Kerk (Dorpstienden 15) wordt dan een gebedsmoment gehouden voor en door jongeren vanaf de middelbare school leeftijd. Aanvang 20.00 uur. Op donderdag 21 januari vindt de gezamenlijke gebedsdienst van de vier kerken plaats in de Doopgezinde Kerk (Dorpstienden 3). Deze begint om 19.30 uur.

Gebedsintenties

Tijdens de diensten wordt niet alleen gebeden maar vindt ook Woordverkondiging plaats en worden er liederen gezongen. De aanwezigen worden uitgenodigd om op memobriefjes die worden verstrekt op te schrijven waarvoor ze zouden willen bidden. De briefjes kunnen in een schaal worden gedeponeerd, met voor elke schaal een eigen gebedsintentie. Zo zal er worden gebeden voor onderlinge eensgezindheid, voor vrede, voor de velerlei nood in de wereld en om in die wereld een schijnend licht te mogen zijn. Vanwege de duur van de diensten kan tijdens de bijeenkomsten niet voor alle ingeleverde gebedsbriefjes worden gebeden, maar iedere predikant neemt wel een schaal met gebedsbriefjes mee naar huis, waar hij het gebed voortzet en waar wél van elk briefje de nood wordt opgedragen in een persoonlijk gebed.
"Op deze wijze willen we tijdens de Week van Gebed onderlinge verbondenheid met elkaar zoeken", geeft de organisatie aan. "Een ieder die mee wil bidden, is welkom. Niet alleen mensen vanuit de deelnemende kerken, maar iedereen!". Na afloop is er gelegenheid om elkaar persoonlijk te ontmoeten, onder het genot van een kopje koffie of thee.