Afbeelding
Foto: Open Doors

Christenvervolging neemt opnieuw wereldwijd toe

ERMELO - Open Doors presenteert woensdag 13 januari de Ranglijst Christenvervolging 2016. Noord-Korea staat voor de 14e keer op de eerste plaats, gevolgd door Irak en Eritrea. Opnieuw is de druk op christenen wereldwijd toegenomen. In gebieden waar extremisme onder moslims, boeddhisten en hindoes toeneemt, hebben christenen het extra moeilijk.

Evenals vorig jaar concluderen de onderzoekers van Open Doors dat christenvervolging wereldwijd toeneemt. Een land moet steeds hoger scoren voor het op de Ranglijst Christenvervolging verschijnt. Directeur Ruud Kraan: "Een land als Sri Lanka valt dit jaar van de ranglijst af. Niet omdat het daar beter gaat met de christenen, maar omdat christenvervolging in andere landen simpelweg nog heviger is. Om dezelfde reden zijn sommige landen gezakt op de ranglijst terwijl hun score gelijk is gebleven of zelfs iets hoger is dan vorig jaar." Open Doors registreerde 7.100 doden, 3.000 meer dan in 2014. Ook zijn er in 2015 meer dan 2.425 kerken beschadigd of vernietigd; twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Kraan: "De werkelijke getallen liggen nog hoger, omdat het in sommige landen buitengewoon moeilijk is om incidenten te registreren. Denk aan Noord-Korea of Syrië."

Trends

De onderzoekers signaleerden drie duidelijke trends. Een toename van vervolging in landen waar een centrale overheid ontbreekt of ernstig verzwakt is. Als tweede de toename van vervolging in Afrika, met name in de landen beneden de Sahara. Als derde de wereldwijde toename van religieus extremisme: radicalisering binnen verschillende godsdiensten leidt tot meer geweld en onderdrukking.

Centrale regering

In landen waar anarchie heerst en extremistische moslims strijden om de macht, neemt christenvervolging toe. Libië komt voor het eerst voor in de top-10 van de ranglijst. In het land strijden twee politieke groeperingen om de macht: het Generaal Nationaal Congres in Tripoli en de nationale regering in Tobruk. Terwijl zij geregeld vredesbesprekingen voeren, wint Islamitische Staat (IS) terrein. Ook Soedanese en Eritrese christenen die vluchten en in Libië komen, zijn hun leven niet zeker. Waar christenen uit Libië vorig jaar al meldden dat de angst toenam, is die trend alleen maar doorgezet.
De burgeroorlog in het volledig ontwrichte Syrië duurt al bijna vijf jaar voort. Ook daar oefenen IS en andere radicale groepen grote druk uit op de christelijke minderheid. Vluchten of de dood, dat is de keuze waarvoor veel christenen in Syrië gesteld worden. In Jemen zijn het Saudische leger en Houthi-rebellen slaags met elkaar. De Jemenitische overheid is gevlucht naar Saudi-Arabië. In gebieden die door het Saudische leger zijn bezet of bevrijd, worden christenen door lokale sjiitische moslims belaagd. Vanwege het ontbreken van de regering hebben radicale groeperingen meer vrijheid om christenen te onderdrukken.

Afrikaanse landen

"Het baart ons zorgen dat steeds meer Afrikaanse landen te maken krijgen met christenvervolging", zegt directeur Ruud Kraan. "Zestien Afrikaanse landen staan nu op de lijst. Zeven ervan staan in de top-20." In Nigeria vielen in 2015 de meeste doden door christenvervolging: maar liefst 4.000. De christenen waren onder andere slachtoffer van terreurorganisatie Boko Haram.
Een van de Afrikaanse landen waar christenvervolging het hardst stijgt is Eritrea. Het land gaat van plaats 9 naar plaats 3. Onderzoekers van Open Doors wijten die grote stijging aan de toename van het aantal geweldsincidenten tegen christenen. In Eritrea spelen drie aanjagers van vervolging een grote rol. Islamitisch extremisme is er vooral in de grensregio's. Daarnaast is er sprake van kerkelijke superioriteit. De Eritrees-Orthodoxe Kerk, die overigens zelf slachtoffer is van vervolging, accepteert christenen van andere denominaties niet. Dat leidt tot vervolging en verdrukking. De orthodoxe kerk wordt daarmee zelf een van de vervolgers.

Religieus extremisme

In 35 van de 50 landen op de ranglijst is islamitisch extremisme de sterkste aanjager van vervolging. Pakistan stijgt van plaats 8 naar plaats 6. Door het islamitisch extremisme is het geweld tegen christenen heviger geworden. "Met die 35 landen hebben we het alleen nog maar over de islam. We registeren daarnaast ook een groei van religieus extremisme onder boeddhisten en hindoes", zegt Kraan.
Waar in de jaren 70 in de islamitische wereld een snelle radicalisering plaatsvond, lijkt diezelfde ontwikkeling nu plaats te vinden in hindoeïstische en boeddhistische landen. De kerk groeit, evenals de intolerantie naar de kerk. Het aantal christenen in India is in twintig jaar verdubbeld tot ruim zestig miljoen.

Groei

Vervolging neemt wereldwijd toe. "Wij willen en moeten daar op inspelen. Daarom moeten we onze activiteiten in landen waar christenen worden vervolgd, uitbreiden. Om dat goed te doen, is de komende drie jaar een internationale groei van 20 procent nodig. Hierin zijn we afhankelijk van onze donateurs", zegt Kraan.
"Dat christenvervolging opnieuw wereldwijd toeneemt is zorgwekkend", vervolgt hij. "We roepen christenen in Nederland en Vlaanderen daarom ook op: wees wakker. We kunnen vervolgde christenen steunen. Door bijvoorbeeld traumahulp of juridische bijstand. Maar bid vooral voor wie niet in vrijheid kan geloven."

Meer informatie over de Ranglijst Christenvervolging is te vinden op www.opendoors.nl/ranglijst