Met raad en daad

De dikke of de dunne?

Wat is nu de beste honing: de dunne vloeibare of de dikke versuikerde? En kan het kwaad om een pot ingedikte honing te verwarmen, zodat de inhoud weer vloeibaar wordt?

Antwoord: De nectar die de honingbijen verzamelen, is dun vloeibaar en bestaat voor circa 70% uit glucose en fructose, enkele procenten sacharose en andere suikers, afscheidingsproducten van levende planten zoals inhibine (een stof die de bacteriegroei remt), aromastoffen (die de smaak en de geur van de honing bepalen), enzymen enz. Deze nectar wordt door de bijen ingedikt tot een traag vloeibare substantie met circa 80 % suiker, die door de imker uit de raat wordt geslingerd (of geperst als ze uit korven komt) en gezeefd, en dan als verse bijenhoning in de handel komt. Enkele soorten, zoals acaciahoning, blijven vloeibaar maar de meeste gaan na verloop van enige tijd kristalliseren. Die worden vaak verwarmd om ze weer vloeibaar te krijgen. Hoe hoger de gekozen temperatuur, des te langer de massa vloeibaar blijft. Verhit men honing tot zo'n 80 à 85° C. dan blijft ze altijd vloeibaar. Voor de handel heeft dit het voordeel, dat ze verwerkbaar blijft. Een groot bezwaar van die hoge temperatuur is echter, dat bepaalde enzymen dan verloren gaan. Het kopen van potjes gekristalliseerde honing geeft dus wat meer garantie op een goed en gezond product dan van vloeibare soorten welke eigenlijk dik zouden moeten zijn. Indien er additieven aan een product zijn toegevoegd, dan moeten deze op het etiket vermeld staan. Staat er niets bij, dan is de honing 100% zuiver. Er hoeft trouwens niets aan toegevoegd te worden, want zuivere bijenhoning blijft vele jaren goed.

Antiek laten taxeren

Hoe kan men op een objectieve manier antiek laten taxeren en eventueel verkopen?

Antwoord: U schrijft niet waar u woont, daarom kunnen wij u geen adressen opgeven. Heeft u voorwerpen in uw bezit waarvan u denkt dat ze antiek zijn en u wilt de waarde weten dan kunt u ze laten taxeren bij een beëdigd taxateur of bij een 'Vendu notarishuis' bij u in de buurt. U kunt er dan gerust van uitgaan dat de waarde objectief vastgesteld zal worden.

Hardlopers

Wat is het snelste dier?

Antwoord: Het snelste dier is waarschijnlijk de jachtluipaard, dat in India, Arabië en Afrika voorkomt. Het record van een jachtluipaard ligt bij 560 m in 20 seconden, dat is een snelheid van ruim 100 km per uur! Leeuwen en gazellen bereiken slechts ongeveer 80 km, jakhals en zebra ongeveer 65 km en de olifant ongeveer 40 km per uur (voor zo'n lobbes ook niet slecht!). Kameel en schaap brengen het niet verder dan 16 km, terwijl het konijn het soms tot 40 km per uur brengt. De snelste mens komt nauwelijks boven 30 km per uur en dit natuurlijk slechts op een heel korte afstand.

Mis met mispels

Het lukte vorig jaar niet, de mispels van eigen bomen tot Kerstmis te bewaren. Is er een middel om het rotten na de pluk te vertragen, zodat wij ze niet allemaal ineens hoeven op te eten?

Antwoord: Mispels moeten 'beurs' zijn, alvorens zij de juiste smaak hebben om ervan te kunnen genieten. Van 'rotten' is eigenlijk geen sprake, omdat ze geen zwavelwaterstof vormen zoals bijv. rottende eieren dat doen. De meeste overrijpe vruchten worden daarom helemaal niet giftig. Het is als met bananen, waarvan ook de donkere plekken het lekkerste zijn. De hier geïmporteerde bleke bananen zijn immers nog lang niet rijp! Het is bij mispels echter heel moeilijk om de rijping te vertragen of te verhinderen. Nu kunt u deze vruchten, afhankelijk van het weer en van de plaats waar uw bomen zich bevinden (beschut of onbeschut), plukken tussen september en december. Plukt u ze vroeg, dan zullen ze ook eerder rijpen en gisten (wat u rotten noemt). Wilt u er rond Sint Nicolaas of Kerstmis van genie­ten, dan kunt u ze beter zo laat mogelijk van de bomen halen. Dat er intussen enkele afvallen, is niet erg als u er op tijd bij bent. In de regel kan men ze wel weken lang op een koele plaats laten liggen voor het vruchtvlees beurs is. De vellen zijn er dan gemakkelijk af te trekken.