De groepen acht van de Koninging Beatrixschool met hun meester en juf én chauffeur Jaap van Splunter, met de Wasbeer als decor. Foto: Hans Villerius
De groepen acht van de Koninging Beatrixschool met hun meester en juf én chauffeur Jaap van Splunter, met de Wasbeer als decor. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Schoolkinderen met oldtimer bus op stap

OUDDORP – Het begon met een geslaagde spreekbeurt óver de bus en het eindigde met een leuke rondrit mét de bus. Nadat de 12-jarige Rick van Splunter uit Ouddorp eerder een spreekbeurt hield over de oldtimer bus 'Wasbeer', die zo'n 34 jaar geleden nog op het eiland reed, maakten de twee groepen acht van de Koningin Beatrixschool te Ouddorp afgelopen vrijdagmorgen een rondritje met deze openbaar vervoer 'veteraan'.

Door Hans Villerius

Bij Rick van Splunter thuis hebben ze iets met bussen. Vader Jaap is de achterliggende jaren in de buswereld een bekendheid geworden doordat hij verscheidene malen topscores neerzette op kampioenschappen en andere wedstrijden behendigheidrijden met de bus. En niet alleen Jaap, maar ook de andere huisgenoten hebben de smaak daarvan te pakken. Zo kwam het dat zoon Rick op school z'n spreekbeurt hield over… de bus! En wel een hele speciale, één die inmiddels als oldtimer te boek staat maar die velen op het eiland zich ongetwijfeld zullen herinneren, uit het tijdperk dat de RTM het straatbeeld nog bepaalde als het over openbaar vervoer ging. De donkerrode bussen van weleer, die alle een naam hadden die op de zijkanten van de voertuigen stonden vermeld en afgebeeld. Eén van die was de RTM 38 'Wasbeer', inmiddels bijna vijftig jaar oud maar geheel gerestaureerd en in eigendom bij de landelijke Stichting Veteraan Autobussen. Over díe bus ging de spreekbeurt van Rick en dáármee werd vrijdag de rondrit gemaakt. Dat kon zo geregeld worden doordat Ricks vader als vrijwillig chauffeur aan genoemde stichting is verbonden.

Veteranenstichting

Deze stichting verzamelt, restaureert en conserveert autobussen die vroeger dienst deden in stad en streek. Doel is om ze regelmatig weer op de weg te brengen en te laten zien, liefst in de omgeving waar ze vroeger reden. De stichting beheert ruim 70 oldtimerbussen, als rijdende monumenten van de Nederlandse autobusgeschiedenis, in volle glorie hersteld en gepresenteerd, om ook deze herinnering aan het verleden levend te houden. Met dat doel was ook het rondritje van vorige week vrijdagmorgen georganiseerd. "Het zijn de kinderen van nu die straks het erfgoed in stand zullen moeten houden", verduidelijkt Jaap.

Écht werken

Halverwege de morgen stapten de kinderen van de groepen acht vanuit de school de ronkende bus in. Die heeft 49 zitplaatsen dus dat ging makkelijk. Eerst enkele traptreedjes op, bij de chauffeur langs het apparaatje waaruit nog steeds witte bonnetjes als vervoersbewijzen tevoorschijn worden gedraaid, dan verder het smalle verlaagde gangpad in tussen de lange ononderbroken stoelenrijen door, waarin de zittingen om en om blauw en wit zijn gekleurd. De bus is twaalf meter lang maar duidelijk smaller, en ook met beduidend kleinere ruitjes, dan de exemplaren die tegenwoordig rijden. Ook het besturen van zo'n oldtimer is niet te vergelijken met de bussen van nu. "Het is écht werken", zegt Jaap. "Er zit geen stuurbekrachtiging op, waardoor je – vooral bij rotondes – de bus gewoon de bocht door moet trékken. Je zou er bijna bij gaan staan. Bovendien zit er wat vertraging op het stuur, zodat je op tijd moet gaan draaien. Je moet ook zorgen dat er dan geen extra druk op de voorwielen komt, want dan krijg je 't stuur – met ruim 9.000 kilo onder je – bijna helemaal niet meer gedraaid. Ik heb respect voor de collega's van vroeger, die hier dagelijks mee reden."

Zuinig

Onderweg vertelde ook Rick nog iets over de bus waarin ze op dat moment meereden. Bij het RTM-museum op De Punt werd even uitgestapt en werden wat foto's gemaakt. En toen weer terug gereden zou worden naar school, was het Rick die de busmotor mocht starten. Hij wist al prima hoe dat moest! Voor de kinderen van groep acht was de busrit van vrijdagmorgen een leuke onderbreking van de les. Maar ook een mooie les om te zien hoe waardevol het is als je zuinig met je erfgoed omgaat. Zie voor een filmpje www.eilandennieuws.nl en voor meer info over Stichting Veteraan Autobussen www.sva-museumbussen.nl.