Afbeelding
Foto: pr

Herman over Bonen

Herman den Blijker
2015, Fontaine uitgevers
162 blz., €16,95
ISBN 9789059 566354

Bonen zijn voedzaam, gezond en lekker!
Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee doen?
In de eerste hoofdstukken van dit originele kookboek komen diverse interessante wetenswaardigheden over bonen aan bod.

Eeuwen geleden voeren Europese ontdekkingsreizigers over de Atlantische oceaan richting Amerika en maakten daar kennis met de voor hen onbekende peulvruchten als bruine, witte en zwarte bonen, kogelbonen en kidneybonen.
De meeste peulvruchten hebben een harde schil. Linzen, kikkererwten, erwten en sojabonen vormen hierop een uitzondering. Deze bonen vinden hun oorsprong in Arabische, Aziatische en Europese landen.

Bonen worden na de oogst ontdaan van hun schil en gedroogd in speciale voor dit doel ontworpen drooginstallaties.
De auteur geeft handige tips hoe je gedroogde en geweckte bonen kunt bereiden en bewaren.

Komend voorjaar lanceert het Voedingscentrum, naar aanleiding van de door de Gezondheidsraad uitgebrachte Richtlijnen Gezonde voeding, een nieuwe Schijf van Vijf. In deze nieuwe Schijf van Vijf wordt in elk geval het advies opgenomen om meer peulvruchten te eten. Bonen vormen een belangrijke bron van vitamines en eiwitten, ze kunnen dan ook prima dienst doen als vleesvervanger.

De recepten zijn overzichtelijk ingedeeld in vijf hoofdstukken: Bonen op brood, Soep met bonen, Zeeuws-Vlaanderen - koken in de bonenbelt, Salades met bonen en Hoofdgerechten met bonen.
De meeste gebruikte ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar en de recepten zijn eenvoudig te bereiden. De gerechten worden vergezeld van mooie grote foto's.

Om de proef op de som te nemen maar eens aan de slag met een recept van Herman voor een hoofdgerecht met bonen: Spitskool met rozijntjes en bruine bonen.
Leuk dat het recept grotendeels te bereiden valt met basale ingrediënten uit het keukenkastje. Het enige waarvoor een tochtje naar de supermarkt moest worden gemaakt was de spitskool en de gembersiroop.

Handig dat een ingrediënt als gembersiroop ook weer gebruikt wordt in een ander recept, bijvoorbeeld in basmatirijst met zwarte bonen en groenten. (p.111) Gerechten met en zonder vlees of vis wisselen elkaar steeds af in dit kookboek.

Naast recepten voor wat meer feestelijke gelegenheden, zoals bijvoorbeeld kalfsrollade met geglaceerde wortel en veldertjes of biefstuk met taugé en mungboontjes, ontbreekt ook een klassiek gerecht als chili con carne niet in de lijst van gerechten met bonen in de hoofdrol.
Een bijzonder toetje vormt de afsluiting van het boek: brownie met kidneybonen en nootjes.

Een origineel kook- kijk- en leesboek dat overtuigend aantoont dat koken met bonen verrassend veelzijdig én lekker is.