De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente werd druk bezocht. (Foto: Adri van der Laan)
De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente werd druk bezocht. (Foto: Adri van der Laan) Foto:

"De gemeente participeert in de samenleving en dat is een proces van leren."

Vervolg van de voorpagina

"Aandacht voor de mensen om ons heen is een groot goed. Ik pleit er voor om de medemens die hulp kan gebruiken of problemen heeft, vast te houden. Dát is samenleving in de letterlijke betekenis van het woord. Niemand kan zijn leven namelijk alleen leiden. Wij hebben elkaar nodig. Ook in dit jaar. Misschien wel juíst in 2016", zei de burgemeester. Zij schonk aandacht aan de relatief rustig verlopen jaarwisseling, met dankwoorden voor de inzet van talrijke hulpdiensten. Maar er was ook irritatie over het feit dat in Dirksland opnieuw het speeltoestel bij de openbare basisschool De Inktvis werd vernield. "Wij zullen er alles aan doen om de daders op te sporen en de schade op hen te verhalen. Dat geldt eveneens voor de overige schade die toch ook dít jaar weer aanzienlijk was".

Gebeurtenissen

In de aanloop naar haar woorden over het onderwerp Vluchtelingen riep de burgemeester de wereldschokkende gebeurtenissen van 2015 in herinnering. Aanslagen. Het vermoorden van kinderen. Gruwelijke daden die gelegitimeerd worden doordat mensen denken de enige juiste invulling van hun geloof te kennen. Met als gevolg dat er geen ruimte meer is voor tolerantie en respect. Geen ruimte om naast elkaar en met elkaar te leven. Het leidt mede tot grote stromen vluchtelingen voor het geweld in het Midden-Oosten. Wij in onze gemeente maakten dit ook mee met de noodopvang van ruim 80 vluchtelingen in De Staver".

Langdurige opvang

"Dit is de realiteit van 2016. Elke gemeente, ook Goeree-Overflakkee, heeft een rol in dit probleem: We treffen als gemeente voorbereidingen in een zoektocht naar een locatie die bedoeld is als een meer langdurige noodopvang van vluchtelingen op ons eiland. Dit indien ons de vraag daartoe bereikt. Het is onze humanitaire plicht om, als gastvrije gemeente, ons aandeel dan te nemen in de opvang van de vluchtelingen die ons land binnenkomen. Ik ben me er van bewust dat er soms negatieve gevoelens, reacties en ook angst heerst in de samenleving. Natuurlijk moet de overheid daar alert en scherp op zijn. Wij moeten waken over de veiligheid van onze inwoners, ook over de veiligheid van tijdelijke inwoners".

Klimaat

"Het besef dat wij zuinig moeten zijn op onze leefomgeving groeit wereldwijd. Ik vind dat er ruimte moet zijn voor nuance en haalbare innovatieve oplossingen om de problematiek aan te pakken. Er moet vooruitgang geboekt worden. Dat staat niet ter discussie. Het gebruik van fossiele brandstoffen vormt een onomkeerbare aantasting van de ozonlaag waardoor de aarde opwarmt. We hebben geen keuze; de opwarming van de aarde valt niet meer te ontkennen of af te doen als een hype". De burgemeester wees op de Klimaattop in Parijs en op de succesvolle presentatie aldaar van de gemeente ten aanzien van de ambitie om Goeree-Overflakkee in 2020 energieneutraal te laten zijn. Willen er resultaten worden bereikt dan zullen er gezamenlijk investeringen nodig zijn". Kort blikte de burgemeester terug op 2015. Op het plotselinge verlies van wethouder Piet Koningswoud. Op de ongelukken met dodelijke afloop. Op de branden op industrieterrein Spuikolk in Dirksland en op D'n Diek in Sommelsdijk.

Participatie

De tijd dat de samenleving participeerde in de projecten van de gemeente ligt inmiddels achter ons. De gemeente participeert in de samenleving en dat is een proces van leren. Mevrouw Grootenboer wees op de succesvolle samenwerking met de eilandelijke koepelorganisatie voor ondernemers FOGO, die heeft geresulteerd in een detailhandelsvisie die binnenkort wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. De opening van het Inspiratiecentrum Grevelingen en van de zeehondenopvang A Seal. Het Energy Festival; de investeringen in innovatie in de landbouw- en visserijsector. De VVV-fusie en uiteraard op bestuurlijk gebied het bereiken van een sluitende meerjarenbegroting na afwikkeling van een grote bezuinigingsronde".

Complimenten

Tenslotte en opnieuw centraal in de nieuwjaarsrede stonden alle bewoners van het eiland die, zoals mevrouw Grootenboer aangaf, onze samenleving mede maken tot wat zij is." De honderden mensen die een aanzienlijk deel van hun vrije tijd ter beschikking stellen voor het welzijn van anderen. De vrijwilligers op het eiland, de mensen waarop veel verenigingen en maatschappelijke organisaties steunen. De vrijwilligers die spontaan beschikbaar waren voor de crisisopvang in De Staver. Ook de mensen die begaan zijn met hun directe omgeving; de mantelzorgers en die mensen die 'op elkaar letten', in de goede betekenis van het woord. De mensen die zich soms met gevaar voor eigen leven inzetten bij de hulpdiensten, al dan niet vrijwillig, zoals bijvoorbeeld bij de politie, de brandweer, de ambulancedienst en het Rode Kruis. De mensen die opkomen voor anderen die knel zitten in onze samenleving. Daarvoor hartelijk dank en ook hen die zich dit jaar inzetten om van Goeree-Overflakkee een warm, sociaal eiland te maken, waar een hoge kwaliteit van leven is".