Afbeelding
Foto: pr

God hoort je gebed

'God hoort je gebed' is een uitgave van Om Sions wil en geschreven door ds. D.W. Tuinier. Als ondertitel geeft dominee mee: Het Onze Vader aan jongeren uitgelegd.

In het woord vooraf en achter op de kaft staat een indrukwekkend verhaal van de bekend David Livingstone. Weet je hoe hij gestorven is? Hij was in het hartje van Afrika, alleen met een aantal inboorlingen die zijn bagage droegen. Op een morgen moesten de dragers wel heel lang wachten tot hun meester na het ochtendgebed uit zijn tent kwam. Tenslotte gluurde de leider naar binnen en zag Livingstone op zijn knieën liggen. Hij bleef daar liggen… Zijn hart stond stil. Biddend is hij gestorven.

Ds. Tuinier geeft als les mee: bidden… dat moet jij ook doen. Luister maar naar Paulus in 1 Thessalonicenzen 5: 17: 'Bidt zonder ophouden'.

De catechismus zegt dat het gebed in het leven van een kind van God het belangrijkste is. En Calvijn noemt het gebed: de ademtocht van de ziel. Net zoals jij niet zonder zuurstof kan leven, zo kan je ook niet zonder gebed leven!

Wellicht vinden jullie het moeilijk wat en hoe je moet bidden. De discipelen wisten het ook niet, daarom vroegen ze eens aan hun Meester, de Heere Jezus: 'Heere, wilt U ons leren bidden?' Wat was het antwoord van de Heere Jezus? Een gebed, dat jullie allemaal kennen: 'Onze Vader, Die in de hemelen zijt… (Matth. 6: 9-13).

Als jij dan niet weet wat je bidden moet, mag je dit gebed bidden, want Hij heeft het ons Zelf geleerd. Dat mag in blijde dagen, droevige dagen, moeilijke dagen, altijd. Want in Psalm 65:3 staat: God hoort je gebed.

In een twaalftal hoofdstukken legt dominee Tuinier naast andere gebeden ook dit aller volmaaktste gebed uit:

Waarom moet je bidden? Davids gebed voor de koning; het dagelijks gebed van Daniël, het gebed van Bartimeüs; de aanspraak van het gebed; Uw Naam worde geheiligd, Uw Koninkrijk kome, Daniël legt de droom van de machtige koning Nebukadnezar uit, het gebed om Gods wil, het gebed om dagelijks brood, het gebed om schuldvergeving en leid ons niet in verzoeking.

Het boek is niet alleen geschikt om persoonlijk te lezen, maar ook in het gezin en op de vereniging. Gespreksvragen maken e.e.a. geschikt om met elkaar te overdenken en te bespreken.

Aan het eind van het gebed staat amen. Dat heeft alles te maken met beamen. Amen zeggen op alles wat jij hebt gelezen en gebeden. Amen zeggen op Gods Woord. Ook als dat Woord zegt dat je verloren bent in zonde en schuld. Maar eveneens als de rijke Zaligmaker je wordt voorgehouden. De oude Anna mocht 'amen' zeggen. Zij heeft de Heere insgelijks beleden (Lukas 2:36-38)

De berijming van het Gebed des Heeren eindigt in vers 10 zo heel mooi:

Ja, amen, trouwe Vader, ja.
Wij maken staat op Uw gena.
Ons hart, o God, Die alles ziet,
Veroordeelt ons in 't naadren niet;
Het zegt, daar G 'op ons bidden let,
Gelovig Amen op 't gebed.

Van harte aanbevolen, allereerst voor onze jongeren, maar wie kan zonder het gebed? En… God hoort het gebed.


Neem en lees

Het boek dat ik nu bespreek heeft dezelfde titel als deze rubriek: 'Neem en lees'. Het is geschreven door Evert Barten en het gaat over Augustinus' belijdenissen, uitgelegd. Het boek kost € 19,90 en is uitgegeven bij Den Hertog onder het ISBN nummer: 9. 789.033.127.373. Een uitgave met een harde kaft en het bevat 158 pagina's in twee kolommen, dus gemakkelijk leesbaar.

Evert Barten (1981) werkt als jongeren redacteur bij het Reformatorisch Dagblad. Dit is niet zijn eerste boek, want eerder verscheen van hem:
Op leven en dood, Bostons 'Viervoudige staat' uitgelegd
Zicht op Jezus, Ambrosius 'Zien op Jezus' uitgelegd
Vast en Zeker, Calvijns 'Institutie' uitgelegd.

Welke vragen komen aan de orde?
Waar komt het kwaad vandaan? Heeft God de zondvloed gewild? Hoe zie ik Gods leiding in mijn leven? Hoe kan ik ooit tot God komen?

Komen deze vragen je bekend voor? Augustinus, een bekende kerkvader (354-430) stelde ze ook. In zijn bekendste boek schreef hij daar uitvoerig over: Belijdenissen.

Hij was een tijd van het christelijk geloof afgedwaald en nu wilde hij door dit boek anderen, die ook van het geloof afgedwaald waren, tot inkeer brengen. Zoekers wilde hij helpen om antwoorden te vinden. En… zoekers, die door God waren opgezocht, wilde hij versterken in het geloof.

Dit boek is geen letterlijke weergave van Augustinus' Belijdenissen, maar een eigentijdse versie in de vorm van een vraaggesprek. Zo kun je ook de rijkdom van de Belijdenissen leren kennen.

Evert Barten heeft ze herschreven om het boek toegankelijker te maken en dat heeft hij op een bijzonder goede manier gedaan. Dr. P. de Vries, (predikant in de Hersteld Hervormde Kerk en docent aan het Hersteld Hervormd Seminarium) voegt in zijn ten geleide het volgende toe: 'Mijn bede is dat iedere lezer van deze vereenvoudigde weergave een pelgrim wordt op reis naar het nieuwe Jeruzalem'.

Deze uitgave is in vraag en antwoord geschreven. Dat leest gemakkelijk en zo kom je gemakkelijker door het boek heen. Eigenlijk lijkt het of de schrijver vanuit de Belijdenissen vragen stelt aan Augustinus.

Zo begint het boek:

U begint uw boek met een lofprijzing. Waarom?
Allereerst omdat de Heere het waard is om geprezen te worden. Zijn macht en wijsheid zijn zo groot! Het is al een wonder dat een mens, jij en ik, God willen loven. Je bent Zijn schepsel, maar o zo zondig. En dan toch God loven! Hoe kan dat? Omdat Hij je er Zelf toe aanzet. Hij heeft jou gemaakt naar Zijn beeld. Geloof het: je hart is onrustig, totdat het rust vindt in God.

Moet ik God niet eerst kennen voordat ik Hem kan loven?
Dat is de vraag die ik God ook stelde. Wat is eerder, Hem aanroepen of Hem loven? Toen las ik in Romeinen 10:14, waar eigenlijk het antwoord staat. 'Hoe zullen zij Hem aanroepen, in Welke zij niet geloofd hebben? Of hoe geloven zij, zonder die hun predikt?' En in Psalm 22:27: 'En zij zullen de Heere prijzen, die Hem zoeken.' Want als je Hem zoekt, zul je Hem vinden. En als je vindt, zul je Hem loven.'

'Belijdenissen' is onderverdeeld in 13 boeken. En op een onnavolgbare wijze neemt de schrijver je mee door dit bijzondere boek van Augustinus. Vooral jongeren, maar zeker ook ouderen zullen hier hun winst mee doen. Telkens verwijst Evert Barten ook naar het originele boek. Laat deze uitgave mogen leiden tot het ter hand nemen van Augustinus' Belijdenissen zelf. Nogmaals de titel: Neem en lees.

Afbeelding