Beetje winters

Na de met afstand mildste decembermaand sinds tenminste het begin der weerwaarnemingen anno 1706, was het ineens Koning Winter die van zich deed spreken in een deel van Nederland.

De intense koudegolf boven het noordoosten tot zuidoosten van Europa lekte warempel nog even uit tot (met name) over de noordelijke provincies.

Afgelopen dagen was het compleet winter in met name Groningen en Drenthe met ijzel, sneeuw en ook overdag vorst. De vorstgrens reikte deze keer niet veel zuidelijker dan Flevoland.

De Eilanden hebben hoegenaamd niets gemerkt van een kouder intermezzo. Het bleef hier gewoon zacht met 7 graden. Slechts op televisie kon men soms meeleven met de sneeuw - en ijsperikelen.

Het weer blijft de rest van de week doorgaans somber en vrij mild met ook regelmatig neerslag (regen)

Vanaf dit moment komt de temperatuur eigenlijk alweer op de 'normale' waarden uit en daarmee gaat het dan om de temperaturen zoals we gewend waren de afgelopen weken. Het wordt dus gewoon weer te zacht voor januari. We zijn weer helemaal terug bij het decemberpatroon uit 2015.

De vorst heeft zich inmiddels geheel teruggetrokken uit Nederland. Het regenachtige weer wordt helaas weer een dominante factor. In het weekend kan het periodiek wat regenen in Zuidwest-Nederland. Zwakke storingen zijn in staat om onze contreien net te schampen.

Een terugkeer naar het extreem zachte weer is echter niet meer te verwachten binnenkort, dus met absurd hoge maxima tussen de 12 en 15 graden. Wel kan het best eens een keer nipt 10 graden worden tot begin nieuwe week.

De zeewatertemperatuur vlak voor de kust van Flakkee bedraagt zo'n 10 graden. Soms is dat 4 graden rond deze tijd. Zelden zagen we begin januari zo'n hoge oppervlaktewatertemperatuur.

Als we even vooruitblikken richting half januari zien we in eerste instantie dat de kou boven het noorden van Europa min of meer intact blijft. Anderzijds zou de luchtdruk kunnen gaan stijgen in de regio Groenland en IJsland. In combinatie met een ijskoud lagedrukgebied boven Scandinaviƫ zou dit een noordelijk georiƫnteerde circulatie kunnen opleveren. Sneeuwbuien en lage temperaturen horen daar doorgaans bij in de winterperiode. Leuke en interessante ontwikkelingen dus wellicht op middellange termijn voor diegenen die wel van wat winterweer met eventueel sneeuw houden.