Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Caleido verzorgt Kerstdiner in Stellendam

STELLENDAM – Op Eerste Kerstdag zullen de deuren van De Rank aan de Bosschieterstraat open staan om ruimte te bieden voor deelnemers aan het Kerstdiner. Caleido, het samenwerkingsverband tussen Stichting Sjaloomzorg en de hervormde gemeente, tekenen voor de organisatie.

Door: Adri van der Laan

Caleido is een initiatief van Stichting Sjaloomzorg en de hervormde gemeente van Stellendam. Ruim twee jaar geleden heeft men het initiatief genomen om een inlooplocatie in Stellendam te creëren. Volgens de ambulante begeleiders van Sjaloomzorg Lydia van de Kreeke, Willem van der Stelt en Jolanda Schol is het project een succes. Elke dinsdag en donderdag staan de deuren van verenigingsgebouw De Rank vanaf 10.00 uur open om mensen te ontvangen die op zoek zijn naar ontmoeting. Naast dat er samen gegeten wordt, worden er ook een aantal activiteiten georganiseerd. Sociaal contact neemt hierbij een belangrijke plaats in.

Het organiseren van een kerstdiner sluit haarscherp aan bij de doelstellingen van Caleido. Men wil mensen die daar behoefte aan hebben uit hun – meestal niet zelfgekozen – isolement halen. Want het blijkt dat in betrekkelijk kleine kernen als in Stellendam en de dorpen rondom deze plaats, toch nog wel een aantal mensen te kampen hebben met eenzaamheid. Dit kan door familieomstandigheden, echtscheiding, ziekte, burnout of om welke andere reden dan ook zijn. "Liefdevol met familie of vrienden de kerst doorbrengen is er dan meestal niet bij", legt Lydia van de Kreeke uit. En daarom biedt Caleido deze gelegenheid. Het is niet de eerste keer dat een dergelijk Kerstdiner wordt georganiseerd. Vorig jaar bezochten ongeveer 25 mensen de maaltijd en men verwacht dat dit jaar dit aantal wordt overtroffen. Willem van der Stelt benadrukt dat zowel de activiteiten van Caleido als het Kerstdiner 'laagdrempelig' van opzet is. Iedereen is dan ook van harte welkom, ook mensen van andere dorpen.

Na de kerkdienst

De Rank is open, direct na de kerkdienst op Eerste Kerstdag vanaf ongeveer half twaalf 's ochtends. Desgewenst kunnen de deelnemers aan het diner de kerkdienst, die om 10.00 uur begint, bijwonen. Momenteel is een aantal vrijwilligers druk bezig met de voorbereidingen van de maaltijd en deze vrijwilligersactiviteit is juist voor een project als Caleido heel belangrijk. In de afgelopen jaren is gebleken dat velen uit Stellendam en omgeving het project een warm hart toedragen. Want veel vrijwilligers werken wekelijks mee met Caleido. Van hun gevarieerde diensten – van in de tuin werken tot het helpen bij naai- en verstelwerk – wordt dankbaar gebruik gemaakt.

De Kerstmaaltijd zal in de vorm van een gourmet gepresenteerd worden.Tijdens de maaltijd is er alle ruimte om elkaar te ontmoeten. Deelname is gratis en opgeven is niet verplicht. Voor informatie kunt u contact opnemen met Lydia van de Kreeke 06-23506507 of inloopcaleido@gmail.com ook kan de facebookpagina worden geraadpleegd. Als er mensen zijn die een vervoersprobleem hebben kunnen dit laten weten.