Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Helpen het eiland meer bekend te maken

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Goedemorgen. Ik ben van het promotieteam Goeree-Overflakkee. Op ons eiland, in Zuid-Holland en dicht bij steden als Rotterdam en Antwerpen, is het fijn recreëren, wonen en werken. Wat vindt u ervan als ik u iets meer over ons eiland vertel aan de hand van deze tas?" Dat kun je als bezoeker van een evenement of een beurs te horen krijgen. Wie meer over dat toch wel onbekende eiland te weten wil komen, gaat op de uitnodiging van het promotieteam in en ontvangt de gewenste informatie. Mondeling én schriftelijk (in de tas die je ontvangt in ruil voor een e-mailadres, dat gebruikt wordt om een nieuwsbrief over Goeree-Overflakkee te verzenden).

Door Kees van Rixoort

Het promotieteam telt ongeveer twintig personen. De jongste is 15, de oudste in de zeventig. Vooral vrouwen voelen zich aangetrokken tot het promoten van het eiland in deze vorm. Niet alle twintig leden van het team komen tegelijk in actie. Per evenement gaat een 'delegatie' van zes tot acht promotors duidelijk herkenbaar de straat op.

Fleur Mackloet (19) en Joke de Vries (66) zijn vanaf het begin, twee jaar geleden, lid van het promotieteam. Fleur: "We kregen een presentatie over het promotieteam op school – ik zit op het Albeda – en toen kwam ook de vraag naar voren of je vrijwilliger wilde worden. Ik dacht gelijk: wat een leuk initiatief, ik wil graag helpen om het eiland meer bekend te maken." Ze was de enige in haar klas. "Ik heb wel geprobeerd ook andere leerlingen enthousiast te maken, maar de meesten hebben het te druk met school, sport en een bijbaantje. Als je op zaterdag moet voetballen of werken, dan wordt het lastig om er met het promotieteam op uit te trekken."

Visitekaartje

Joke de Vries kreeg een e-mail van collega's van vroeger – ze werkte bij de gemeente Oostflakkee. 'Ze zoeken vrijwilligers om het eiland te promoten, dit is echt iets voor jou', was de boodschap. "Het leek me leuk. Na een sollicitatiegesprek – je bent toch een soort visitekaartje van het eiland – kon ik aan de slag. Ik ben geboren en getogen op Goeree-Overflakkee en heb er, ook door mijn werk voor de gemeente, veel kennis over in huis. Ik heb altijd het positieve van het eiland naar voren gebracht en daar ga ik als lid van het promotieteam gewoon mee door. Er is tijd en belangstelling om Goeree-Overflakkee positief op de kaart te zetten."

In het eerste jaar liep het promotieteam vooral veel evenementen op het eiland zelf af. Daar komen wel bezoekers van buiten, zoals Duitse toeristen, maar ook veel eilanders. Die weten echter vaak al dat er een zeehondenopvang is, dat je het pontje vanuit Sluishaven naar Brabant kunt nemen en dat je zo heerlijk kunt wandelen en fietsen op Goeree-Overflakkee. Daarom is het promotieteam daarna meer de vleugels gaan uitslaan aan 'de overkant'. Het is de bedoeling om dat volgend jaar verder uit te bouwen.

Vereisten

"Je moet een brede belangstelling hebben voor het eiland en het positieve willen uitdragen", zegt Joke als de vraag op tafel komt aan welke vereisten een lid van het promotieteam moet voldoen. "Je moet de mogelijkheden op het gebied van wonen, werken en recreëren onder de aandacht brengen. Op het NK Wielrennen zeg je: nu bent u hier om naar topsport te kijken, maar kom nog eens terug om verder te kijken. Ik probeer zelf ook alles te bekijken: A Seal, het faunapark in Nieuwe-Tonge, de campings en bed and breakfasts… En ik fiets veel. Het is hier zó mooi om te fietsen. Rijd eens van Herkingen naar Sluishaven: prachtig!"

Fleur draagt een andere vereiste aan: "Je moet zelf initiatief willen nemen en spontaan zijn. Zo houd je de mensen geïnteresseerd. Je moet je kunnen geven én beleefd blijven. De eerste keer vond ik het best spannend, maar je bent die grens snel over en dan vertel je gemakkelijk je verhaal. In Rotterdam was het overigens wel lastig om mensen aan te spreken, daar lopen zó veel verschillende promotieteams rond…"

Zowel Joke als Fleur ervaart de promotieactiviteiten als heel plezierig, ook door de contacten tussen jong en oud in het team zelf. "Je bent allemaal geïnteresseerd in het eiland en vertelt er met trots over. De onderlinge sfeer is gemoedelijk en goed. Je leert ook van elkaar", zegt Fleur.

De leus 'Goeree-Overflakkee, Mijn Eiland' blijkt goed gekozen, want, zegt Joke de Vries, "dat is ook mijn slogan. En het is ook echt zo: als we zijn weggeweest en we rijden het eiland weer op, zeg ik altijd: 'Zo, we bennen weer thuus.' Het is de rust, het gemoedelijke onder elkaar, het vertrouwen…" Ook dat maakt dat ze doorgaat in het promotieteam. Al is het soms vermoeiend, zo'n hele dag op je benen staan, ze zou het niet willen missen. Dat geldt ook voor Fleur, maar zij zet er binnenkort toch een punt achter: "Ik ga een hbo-studie doen en dan heb ik minder tijd over. Helaas."