INGEZONDEN

Kloof

Vandaag de dag wordt er veel gesproken over de toenemende kloof tussen politiek, bestuur en burger. Ik kan er al jarenlang over meepraten en kreeg recent een wel heel kras voorbeeld op mijn bord.

B&W Goeree-Overflakkee publiceerden onlangs in de krant dat zij vergunning verleenden op Oud & Nieuw aanstaande voor de zogenaamde 'vreugdevuren' op Goeree-Overflakkee (een 'stookontheffing' noemen ze dat). Ik besloot als burger bezwaar aan te tekenen tegen het verlenen van deze ontheffing op één specifieke locatie, omdat ik zwaar tegen het publiek faciliteren van vandalisme ben. Jaar in jaar uit was het de afgelopen keren raak, met enorme financiële schade als gevolg. De burger krijgt uiteraard de rekening gepresenteerd.

Naar aanleiding van mijn bezwaarschrift nodigde de burgemeester mij uit voor een gesprek. Dat is zeker een sympathieke geste, maar lost het probleem niet op. De burgemeester deelde mijn grote zorgen over het vandalisme, zit eigenlijk met de handen in het haar en probeert middels deze 'vreugdevuren' het vandalisme nog enigszins hanteerbaar te houden. Politie en brandweer hebben er die nacht de handen vol aan. Zover zijn we al inzake jong en oud die niet met hun handen van openbaar bezit willen afblijven.

Mijn bezwaarschrift werd in behandeling genomen door de bezwaarschriftencommissie en ik moest 'indien gewenst' een verbod bij de rechter aanvragen, omdat het bezwaarschrift 'geen opschortende werking heeft'. Kosten: minimaal 168 euro (nog exclusief eventuele advocaat). Over een juridische drempel gesproken.

En o ja, de 'vreugdevuren' vinden met Oud & Nieuw plaats, maar de bezwaarschriftencommissie kon mijn bezwaar op zijn vroegst pas behandelen… eind januari! De koe is al verdronken als men nog eens gaat praten over het dempen van de put. Stel dat die commissie mij in het gelijk zou stellen, wat dan? Gek dat mensen nog zo weinig vertrouwen hebben in bestuur en politiek. Heel vreemd allemaal.

LUCAS HARTONG
Sommelsdijk.