Met het Rehobôthkoor naar Salem

Het was voor de bewoners van het Chr. Verzorgingshuis 'Salem' in Ridderkerk een bijzondere avond. Ze werden in de gelegenheid gesteld om naar het Rehobôthkoor uit Sommelsdijk te luisteren en heerlijk met het koor de voor hen zo bekende psalmen en liederen te mee zingen.

Met een bus – en op eigen houtje – waren de zangers en hun supporters gegaan. De enorme zaal, waarin een prachtig tweeklaviers pijporgel staat, zat afgeladen vol met mensen in rolstoelen, die door voornamelijk vrijwilligers binnen gebracht waren. 'Salem' is daar rijk aan, vernamen we, het heeft meer vrijwilligers dan bewoners . Dat zal de verzorging in deze tijd van bezuiniging bíjzonder ten goede komen. Onder de bewoners troffen we ook Janco Belder, de beroemde concertorganist, nog aan, die aan een ernstige spierziekte lijdt. Hij genoot zichtbaar van het spel van de 17-jarige Rik Melissant, waarin een groot musicus schuil gaat, wat ook bleek uit het gemak waarmee hij het voor hem vreemde orgel bespeelde. We ontmoetten er ook nog een paar Flakkeeënaars. Voor hen was het een dubbel genoegen dit mee alles te maken. Eén van hen nam nog de gepaste vrijheid om tijdens het zingen aan de voorzitter te vragen of de dirigent, Marinus van Slooten, die een prachtige stem heeft 'wat de toekomst brengen moge' solo wilde zingen; een verzoek, waaraan hij graag voldeed.

Het repertoire van het koor bestond uit overwegend bekende liederen, zoals ' Maranatha', gecomponeerd door de nieuwe dirigent van Deo Cantemus, Hans Blijderveen; 'Psalm 25' van Marcel van de Ketterij; 'De dwaas zegt in zijn hart…' en 'Vertrouwen' van Pieter Stolk; 'Wees mij genadig Heer' van Wim van Gaalen; ' Als 't bazuingeschal des Heeren' van Henk van der Maten en 'Psalm 42' van Klaas Jan Mulder. Allemaal liederen met – zoals de voorzitter dat noemde – een rijke geestelijke inhoud. Deze bijzondere avond werd besloten met 'Wat de toekomst brengen moge' van Johan Bredewout door koor en dirigent. Steeds na twee liederen van het koor, volgde er samenzang. Het was een belevenis om dit in deze omstandigheden mee te maken.

We zouden tekortschieten als we de bijdrage van de dwarsfluitist Martin van Moort zouden vergeten. Zijn begeleiding maakte indruk. Helaas ontbrak van hem een solonummer. Het koor mag terugzien op een bijzonder nuttig bestede avond. Met voldoening werd de thuisreis aanvaard.

J. VAN HOORN