Een kijkje bij het nettenherstel van de kotters. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Een kijkje bij het nettenherstel van de kotters. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen

Gewaardeerd werkbezoek burgemeester aan visafslag en Stellendamse haven

STELLENDAM – In alle vroegte, rond de klok van 07.00 uur, meldde burgemeester Grootenboer zich vrijdagmorgen, samen met portefeuillehouder beleidsveld visserij, Arend-Jan van der Vlugt, bij de visafslag op de Stellendamse buitenhaven. Doel van dit informatieve werkbezoek aan één van de belangrijkste economische pijlers in de gemeente was om nader kennis te maken met deze bedrijfstak. Dan is uiteraard de vrijdagmorgen bij uitstek het meeste geschikte moment als de kotters in de thuishaven liggen afgemeerd. Als de reparaties aan boord plaatsvinden en het allerbelangrijkste, de aangevoerde vis aan de afslag wordt aangeboden.

Door Jaap Ruizeveld

Algemeen directeur Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions, Hans Juch voorzitter van de Visserijvereniging Zuidwest en Dirk Pijl, visserijkenner en CDA-raadslid, vormden het ontvangstcomité voor burgemeester en wethouder. En hoe kan je dan beter beginnen om in alle rust, onder het genot van een heerlijk ontbijtje, de visserijsector met alle ups maar ook met haar bedreigingen, door te nemen. Wat dit laatste betreft zijn het de zorgen om het nakomen van de gemaakte afspraken voor het uitbaggeren op gewenste diepte van het Slijkgat. Een onderwerp dat onder de rechter is. Van cruciaal levensbelang voor de blijvende bereikbaarheid van de Stellendamse haven in al haar geledingen. Niet alleen voor de vissersschepen. Ook voor de scheepswerven en toeleverende bedrijven. De economische belangen met directe gevolgen voor werkgelegenheid staan hier op het spel. Het gemeentebestuur is zich daarvan bewust. Zet zich ook krachtig in om de noodzakelijke diepte van de vaargeul op 5,5 meter te handhaven.

Topjaar

Van Nieuwenhuijzen en Juch lieten een groot aantal items passeren. Het nu bijna afgelopen jaar is het aantal viskopers bij UFA flink gestegen. Dankzij de afstand-kopers is het bestand gegroeid van 150 naar 220. Volgens de UFA-directeur wordt 2016 een topjaar voor de visserij. Dit komt niet alleen door betere vangsten maar zeker door de hogere prijzen. Informatie over de pulsvisserij, van levensbelang voor de Nederlandse vloot. Over pulsmodules en over de inzet om de huidige ontheffingen voor de toekomst veilig te stellen. Goed nieuws ook dat de visserijschool (Scheepvaart en Transport College)in Stellendam profiteert van de gunstige huidige ontwikkeling in de visserijsector. Een flink aantal nieuwe leerlingen heeft zich inmiddels gemeld. Uiteraard bleef de innovatie in de vloot niet onbesproken en tijdens de rondwandeling langs de kotters kon de burgemeester dit zelf waarnemen.

Verstevigd

Na het ontbijt was het tijd om de actuele activiteiten te volgen bij de visafslag. Het vermarkten. De werkzaamheden bij het sorteren. Tijdens de rondwandeling bleek dat men het bezoek van de eerste burger aan de werkvloer duidelijk waardeerde. Een aantal kotters werd bezocht terwijl bemanning onder andere de netten herstelde. Een leuke ontmoeting en praatje over zijn bedrijf was er met de 83-jarige oud-schipper Groenendijk (G20). Na ruim drie uur kwam het eind aan dit werkbezoek dat de onderlinge band tussen UFA, de visserijsector en het gemeentebestuur, verstevigde.

Rondleiding op de visafslag. Foto: Wim van Vossen Fotografie