Flakkeese parel komt dankzij Eilandmarketing uit oester

MIDDELHARNIS – Vier jaar geleden ging Eilandmarketing van start. Wat er sindsdien is gebeurd, is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Met veel enthousiasme en draagvlak is Goeree-Overflakkee op de kaart gezet. De pioniersfase is achter de rug, nu is het zaak Eilandmarketing te structureren, te professionaliseren en meer focus aan te brengen. Dat zijn de belangrijkste conclusies die te trekken zijn na de feestelijke bijeenkomst, die donderdag 1 december plaatsvond in Het Diekhuus. Tal van betrokkenen blikten terug en vooruit. Bovendien lanceerde niemand minder dan Sinterklaas een webshop met Eilandmarketing-producten.

Door Kees van Rixoort

"Goeree-Overflakkee is een prachtige parel, maar hij zat verborgen in een dichte oester", typeerde burgemeester Ada Grootenboer de situatie van pakweg vier jaar geleden. "Het was nodig die oester open te zetten. En dat is gebeurd met de veerkracht en het arbeidsethos dat we van Goeree-Overflakkee kennen. We hebben er samen de schouders onder gezet."

Wapenfeiten

Dat was nodig, want, zo maakten andere sprekers duidelijk, Goeree-Overflakkee heeft wel veel naamsbekendheid in het land, maar een beeld had men er meestal niet bij. Dat is in de afgelopen vier jaar veranderd. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt somde een hele reeks wapenfeiten op, die de bekendheid hebben vergroot: zeehondenopvang A Seal, een slogan ('Goeree-Overflakkee, mijn eiland'), een promotieteam, één digitale landingspagina voor woningen, banen, gemeentelijke en toeristisch/recreatieve informatie, aandacht in landelijke media, een stand op de 50+-beurs in Utrecht en veel verkeer op sociale media als Facebook, Instagram en Twitter.

Natuurlijk, in een pioniersfase zijn er ook zeperds. Van der Vlugt noemde het mislukken van de kraam met Flakkeese streekproducten in de Rotterdamse Markthal. "Maar veel negatieve berichten heeft dat niet opgeleverd. We horen nog steeds: leuk, dat jullie in de Markthal staan." Het voortijdig beëindigde avontuur in de Maasstad had ook geen invloed op de waardering van Eilandmarketing: Goeree-Overflakkee won twee marketingprijzen, een van een vakjury en een van het publiek.

Naast de inspanningen van Eilandmarketing – waarin overheid, (recreatieve) ondernemers en onderwijs eendrachtig samenwerken – waren ook andere initiatieven, toevalligheden en gebeurtenissen bepalend voor het aangescherpte imago van Goeree-Overflakkee. De komst van flamingo's naar Battenoord, bijvoorbeeld, een 'burgerinitiatief' als Trots op Flakkee (TOF), de verkiezing tot beste gehaktbal van Nederland, die de slager uit Ooltgensplaat wist te winnen, en het uitroepen van het Haringvliet en de Biesbosch tot Nationaal Park. Om nog maar te zwijgen van de zevende plaats die het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis scoorde op de lijst van beste ziekenhuizen en het eilandelijke Schip van het Jaar.

Onze kracht

"Dat heeft allemaal marketingeffect", kreeg de volle zaal van de wethouder te horen. "We hebben veel bereikt met elkaar. Het imago is omgedraaid. En we gaan door. De stuurgroep Eilandmarketing krijgt meer verantwoordelijkheden en er komt een coördinator die aanjaagt en enthousiasmeert. We richten ons op de pijlers wonen, werken, recreëren en trots. De pioniersfase is voorbij, nu pakken we samen door. Dat hoort bij Goeree-Overflakkee: gewoon doen. Dat is onze kracht. Samen werken aan een sterk en vitaal eiland."

Volgens Luc Dietz, die Goeree-Overflakkee hielp met het opzetten van Eilandmarketing, zijn de werkwijze en de resultaten vrij uniek. Hij roemde het samenspel. "Zo'n situatie heb ik ergens anders nog niet meegemaakt." Wim Ortjens, die ook bezig is Zuid-Limburg op de kaart te zetten, zei dat er een prachtige basis is gelegd, ook omdat Eilandmarketing wordt gedragen van onderop. "Het is de kwaliteit van leven op Goeree-Overflakkee. Het heeft de voordelen van het grootstedelijk gebied waar het in ligt, zonder de nadelen daarvan. De krimp keert, je ziet het al."

En daar was het natuurlijk in de eerste plaats om te doen toen Eilandmarketing van start ging: mensen naar Goeree-Overflakkee trekken om te wonen, te werken en te recreëren, zodat de voorzieningen en de vitaliteit op peil blijven. De oester staat op een kier en de parel is zichtbaar. Nu is het zaak die opening te vergroten. Met voortvarendheid, want Goeree-Overflakkee wil het imago sneller omturnen dan Eindhoven, dat er twintig jaar over deed om van een versleten industriestad uit te groeien tot dé innovatieve hightech-stad die nu iedereen op zijn netvlies heeft.

Artikel hierboven: deel 5 van de serie 'Eilandmarketing, de stand van zaken' over de lancering van de webshop.