Jan Wisse, klaar voor onderhoud aan alle hybrideauto's. Foto: Hans Villerius
Jan Wisse, klaar voor onderhoud aan alle hybrideauto's. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Auto Wisse, nu ook voor elektrische auto's

DIRKSLAND – Voor onderhoud en reparatie aan elektrische- en hybrideauto's is Auto Wisse in Dirksland helemaal klaar. Jan Wisse heeft de nodige opleidingen ervoor behaald en is wat dat betreft gesteld voor de toekomst.

Door Hans Villerius

Al eerder volgde Jan een dergelijke opleiding, een paar jaar geleden, maar omdat de technieken inmiddels toch weer zijn veranderd én ook gewoon omdat hij er aardigheid in had om dat te doen, z'n kennis op peil houden, heeft hij in de achterliggende tijd opnieuw cursussen gevolgd op het gebied van elektrische- en hybridevoertuigen.
"Wat het mechanische deel van deze auto's betreft komt 't allemaal wel een eind overeen met de niet-elektrische auto's", zegt Jan, "maar zodra het elektrische deel erbij betrokken is, wordt 't anders. En dat heb je al vrij snel. Letterlijk van levensbelang is het dan dat de accu van de auto wordt losgekoppeld. Daar staan zeer hoge spanningen op, van rond de 500 Volt. In combinatie met de Ampères die er doorheen gaan is dat een dodelijke spanning. Daarom moet bij werkzaamheden aan deze auto's het gebied rond de wagen, of rond de brug waar de auto op staat, worden afgezet met rood-witte paaltjes en een rood-witte ketting erdoorheen, opdat geen derden er in de buurt komen. En als monteur draag je bij de uit te voeren werkzaamheden speciale veiligheidshandschoenen."
Er zijn drie soorten hybrideauto's: die volledig op elektrische stroom rijden, die zowel op elektrische stroom als op diesel of benzine rijden en auto's die een kleine motor hebben die op fossiele brandstof draait, maar alleen om de accu op te laden. Aan alle drie de soorten kan Jan na het behalen van z'n laatst gevolgde opleiding alle werkzaamheden uitvoeren. Aan de muur prijkt dan ook het bordje 'Erkend hybride EV specialist'.
Auto Wisse heeft al enkele klanten die elektrisch rijden en het aantal hybrideauto's dat op de markt komt groeit. "Op die toekomst moet je als garagebedrijf inspelen", zegt Jan. "Wat dat betreft is ons bedrijf er klaar voor."