Afbeelding
Foto:

Eilandmarketing, de stand van zaken, deel 4

Er zijn wél banen op Flakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bekend misverstand: als je een hogere opleiding achter de rug hebt, moet je niet op Goeree-Overflakkee zijn om een baan te vinden. Janco Tanis, directeur van IT-bedrijf COAS in Middelharnis, was twintig jaar geleden ook verbaasd toen hij na de afronding van zijn hbo-studie aan de slag kon op Goeree-Overflakkee. Inmiddels weet hij wel beter. De banen zijn er wel degelijk, ook voor mensen met een hoge opleiding. En niet alleen in de IT, maar ook in het ziekenhuis, het onderwijs en tal van andere branches.

Door Kees van Rixoort

Alle vacatures op Goeree-Overflakkee en in de omliggende regio – Voorne-Putten, Hoeksche Waard, Schouwen-Duiveland – zijn tegenwoordig te vinden op de digitale banenportal Werken op Flakkee. Ze zijn netjes gerubriceerd op opleidingsniveau, branche en zelfs plaats. Wil je bijvoorbeeld als monteur aan het werk in Ooltgensplaat, dan kun je inzoomen en het aanbod bekijken.

Bovendien zie je dan ook direct de woningen die daar beschikbaar zijn. Die woningen komen van de woningenportal Huizen op Flakkee, die net als Banen op Flakkee – en de recreatieve en gemeentelijke informatie – onder de eilandelijke landingspagina valt. Een voorbeeld van kruisbestuiving dat meer navolging verdient, vindt Paul Kieviet, CEO van IT-bedrijf XSARUS in Middelharnis. "Dan komt het grote verhaal achter Eilandmarketing nog beter tot zijn recht. Dat is dat we geen krimpregio willen zijn, omdat belangrijke voorzieningen als het ziekenhuis en het onderwijs dan in gevaar komen. We willen dat mensen hier blijven én nieuwe mensen trekken omdat je hier goed kunt wonen en werken. Goeree-Overflakkee heeft een interessante arbeidsmarkt."

IT-kern

Maar dat moet dus wel verteld worden. Het is onvoldoende bekend en het imago klopt niet. Pas moest Paul Kieviet het nog eens uitleggen. Hij had een gezelschap uit Utrecht op bezoek in zijn bedrijf. Mensen die verbaasd waren dat er zestig IT'ers bij XSARUS werken, in dít dorp… Janco Tanis van het iets verderop – in het gebouw van de Rabobank – gevestigde COAS: "Er werken hier op korte afstand van elkaar wel honderd IT'ers. Dit is de IT-kern van het eiland."

Bij het gezelschap uit Utrecht zijn de ogen opengegaan. Dat zou ook moeten gebeuren op Goeree-Overflakkee zelf, en in de (wijde) omgeving. Vanuit die optiek is Banen op Flakkee opgezet als onderdeel van Eilandmarketing. Behalve IT-bedrijven als COAS en XSARUS was ook bijvoorbeeld CuraMare daarbij betrokken. "Niet direct om onze vacatures te vervullen, maar in de eerste plaats om de regio vitaal te houden", zeggen Tanis en Kieviet. "Ook door jongeren die een opleiding hebben gevolgd in de stad weer terug te krijgen op Goeree-Overflakkee. Nu blijven ze nog te vaak daar na hun studie, gewoon omdat ze niet weten dat hier ook prima carrièremogelijkheden zijn."

Banen op Flakkee startte met vijfhonderd banen en groeit door naar duizend en wellicht meer. Banenrijk Limburg, een organisatie die al veel bereikt had met een soortgelijke portal in zuidelijk Limburg, speurt naar vacatures, redigeert ze waar nodig en plaatst ze op de Flakkeese site. In de toekomst gaat dit wellicht op Goeree-Overflakkee zelf gebeuren.

Volgens Paul Kieviet en Janco Tanis heeft Banen op Flakkee zeker resultaat, al is dat lastig uit te drukken in aantallen vervulde vacatures via die site. IT'ers werven blijft lastig, om maar een voorbeeld te noemen, maar dat geldt in het hele land. Wel is duidelijk dat de bekendheid van Goeree-Overflakkee als arbeidsmarkt is gegroeid, evenals de trots van de bewoners.

Infrastructuur

Maar het kan altijd beter. Bij de banenportal van het eiland, die verder geoptimaliseerd zal worden, en ook bij Eilandmarketing als geheel. Paul Kieviet over dat laatste: "Je ziet veel initiatieven, maar ik mis het grotere verband wel eens: het verhaal dat het hier aangenaam wonen en werken is. Dat mag beter. Net als de infrastructuur op Goeree-Overflakkee. Denk aan glasvezel, het wegennet, openbaar vervoer. Dan maak je de arbeidsmarkt nog interessanter."

Kader: Banenportal

Banenportal Banen op Flakkee is een initiatief van CuraMare, COAS Software Systems, XSARUS E Development & Consulting, CSG Prins Maurits, Tieleman Keukens en de gemeente Goeree-Overflakkee.