Beeld van een vorige Wintermarkt. 
Beeld van een vorige Wintermarkt.  Foto: Adri van der Laan

Imposant decemberprogramma Melissant

MELISSANT – Van 6 december tot en met 4 januari is er van alles te doen in Melissant. De plaatselijke dorpsraad, de Oranjevereniging en Stichting De Melishof hebben de handen ineen geslagen en samen een indrukwekkend en gevarieerd programma samengesteld. Voor iedereen – jong en oud – is er wel wat te beleven, beluisteren of genieten. De opbrengst is voor drie goede doelen.

Door Kees van Rixoort

Naast workshops, uiteraard gericht op kerst, en koffieochtenden trekken enkele onderdelen van het programma extra de aandacht. In de eerste plaats is dat het aansteken van de lampjes in de grote kerstboom die op het pleintje voor De Melishof komt te staan. Dat gebeurt op 14 december, rond halfzeven in de avond. De lichtjes gaan branden nadat kernwethouder Marnix Trouwborst, samen met twee leerlingen van de basisscholen in Melissant én voormalig fietsenmaker Piet Keizer als vertegenwoordiger van de oudere dorpsbewoners, op een grote rode knop heeft gedrukt. De kerstboom, afkomstig uit Denemarken, is zeven meter hoog. Als de lichtjes branden is er voor iedereen warme chocolademelk en wordt er een toneelstuk opgevoerd.

Wintermarkt

Twee dagen later, 16 december, is er weer Wintermarkt. Rond en in De Melishof staan circa dertig kramen waar van alles wordt verkocht, ook bijvoorbeeld door de plaatselijke brandweer gebakken vis en gepofte kastanjes. De brandweer verleent overigens gedurende de gehele feestmaand veel hand-en-spandiensten. Een ander hoogtepunt is de kerstzangavond rond de verlichte kerstboom op het plein voor De Melishof. Dat is op 19 december.
De dorpsraad, de Oranjevereniging en Stichting De Melishof willen zoveel mogelijk dorpsbewoners betrekken en elkaar laten ontmoeten om de saamhorigheid in het dorp te vergroten. Bovendien zijn er drie acties voor goede doelen. In de eerste plaats kunnen drie gezinnen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, een fraai pakket tegemoet zien. Dit is een anonieme actie met het oog op de komende feestdagen.

Lego voor ziekenhuis

De tweede actie heeft als doel zoveel mogelijk Duplo, Lego en Technisch Lego in te zamelen voor de kinderafdeling van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Kinderen uit het dorp gaan met tien collectebussen door de straten om dit mogelijk te maken. Daarnaast is er een verkooppunt met Lego op de Wintermarkt en is ook de opbrengst van deze markt bestemd voor dit goede doel. Alleen nieuw speelgoed in gesloten verpakking gaat naar het ziekenhuis. Kinderen van beide basisscholen in Melissant leveren het na afloop van de actie af in Dirksland. Zo is het een actie voor kinderen van kinderen, betaald door hun ouders.

Wensen

De derde actie bestaat uit het ophangen van wensen in de grote kerstboom bij De Melishof. De kinderen van de beide basisscholen kunnen dit doen. Daarna volgt de selectie van een aantal te vervullen wensen. Wellicht gaan de eerste wensen al in vervulling op de Wintermarkt en de kerstzangavond.

De standaard voor de 7 meter hoge kerstboom is vorige week geplaatst.