De burgemeesters Grootenboer en Rabelink ondertekenden het convenant, onder toeziend oog van de aanwezige BOA's. Foto: Hans Villerius
De burgemeesters Grootenboer en Rabelink ondertekenden het convenant, onder toeziend oog van de aanwezige BOA's. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Buurgemeenten werken samen aan toezicht en controle

BRUINISSE – "Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van de leefbaarheid van de openbare ruimte, daar gaat het samengevat om." Dat zei burgemeester Gerard Rabelink van de gemeente Schouwen-Duiveland vorige week donderdagmiddag bij de ondertekening van een convenant tussen de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Beide gemeenten kwamen daarin overeen dat ze gaan samenwerken in het toezichthouden in de openbare ruimte.

Door Hans Villerius

Het convenant voorziet primair in een gedeeld belang om in elkaars grensgebied gezamenlijk op te kunnen treden, met name rond de Brouwersdam. Die vormt niet alleen in letterlijke zin een verbinding tussen het onderste Zuid-Hollandse- en het bovenste Zeeuwse eiland, maar verbindt ook waar het evenementen betreft die hier worden georganiseerd, dikwijls ook met gezamenlijke gemeentelijke inbreng. In de praktijk is het dan ondoenlijk om tijdens het uitvoeren van handhavingstaken te stoppen precies daar waar de gemeente- en in dit geval ook de provinciegrens ligt. Met de ondertekening van het handhavingsconvenant kunnen de BOA's van Goeree-Overflakkee en die van Schouwen-Duiveland voortaan ook in elkaars gebied opereren én met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld in de uitvoering van de Drank- en Horecawet. Maar niet alleen dat. Ook kunnen de gemeenten over en weer elkaar bijstaan in piekmomenten of bij uitval van BOA's. Én het delen van kennis en expertise wordt als een voordeel gezien die de samenwerking op zal leveren.

Tweelingen

"Het zat er al aan te komen, dit stuk samenwerking. De vraag was niet meer óf we het gingen doen, maar wannéér", gaf burgemeester Rabelink aan voordat hij en burgemeester Ada Grootenboer van de gemeente Goeree-Overflakkee hun handtekeningen onder het convenant zetten. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst op een plek precies tussen beide gemeenten in: Restaurant Grevelingen aan de Grevelingendam. "Er bestaan zoveel overeenkomsten tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee, we zijn eigenlijk tweelingen. En er zijn maar weinig gemeenten en gebieden in Nederland die zóveel met elkaar overeenkomen", zei Rabelink.

Vervolg op pagina 3