Ernst Jan aan het werk met zijn bijen.
Ernst Jan aan het werk met zijn bijen. Foto: Adri van der Laan

Hoge score voor honing van bijen van Ernst Jan Mackloet

MIDDELHARNIS – Ernst Jan Mackloet laat de oorkonde zien waarmee 'zijn' honing werd onderscheiden tijdens de honingkeuring van het Bijkersgilde in Breda. Graag vertelt hij over zijn mooie hobby.

Door Adri van der Laan

Ernst Jan Mackloet is al een aantal jaren actief binnen de Flakkeese bijenvereniging 'Imkers van Goeree-Overflakkee' en zoals alle bijenhouders wint hij de honing van zijn bijenvolken. Regelmatig heeft hij met zijn honing goede resultaten behaald bij de landelijke organisatie Bijkersgilde. Deze organisatie heeft tot doel om de kennis rondom het houden van bijen op een hoger niveau te brengen. Ze doet dit onder ander door het geven van cursussen en het organiseren van honingkeuringen.
Vorige week behaalde hij de op één na hoogste plaats bij de keuring in Breda. De honing werd gewaardeerd met een hoge score van 9,9 pnt op een schaal van 10. De regels voor de keuring zijn streng. Deskundigen beoordelen of de etikettering voldoet aan de regels van de warenwet, of het vochtgehalte goed is en er wordt gekeken naar de aanwezigheid van resten van bestrijdingsmiddelen.

De succesvolle honing van Ernst Jan is afkomstig van bijen die de groenbemesters in de nazomer hebben bevlogen. "Door het mooi weer in september kwamen deze groenbemesters nog in bloei en kon er nog veel honing geoogst worden". Ernst Jan legt uit dat zijn volken van het ras Buckfast zijn, dit zijn sterke volken die bij mooi weer en dracht een goede honingopbrengst geven.

De honing wordt op Goeree-Overflakkee verkocht bij de kaasboerderijen van de families Van Schaik in Middelharnis en Stellendam. Ernst Jan vindt dat deze kwalitatief hoogstaande honing, afkomstig van het eiland, een mooie bijdrage levert aan de vraag naar streekproducten. Ernst Jan legt uit dat honing een gezonde zoetstof is die de natuur levert. De honing wordt niet omgezet in vet maar geeft het lichaam rechtstreeks energie.
Ernst Jan benadrukt dat de bijen niet alleen voor honing zorgen, maar ook heel belangrijk zijn voor de instandhouding van de biodiversiteit. Zo wordt door de bestuiving van wilde bloemen het voortbestaan van deze gewaarborgd. Daarnaast is de voedselvoorziening voor een heel groot deel afhankelijk van bestuiving. De honingbij neemt hierin een belangrijke plaats in.
De hobby-imker heeft nu vijftien volken die aan de Staverseweg in Sommelsdijk staan. In het voorjaar worden de volken 'verhuurd' aan fruittelers voor bestuiving.
Ongeveer zeven jaar geleden begon Ernst Jan met zijn hobby en hij heeft er veel plezier in. Met veel enthousiasme vertelt hij over de verzorging en de gedragingen van de bijen. Hij is aangesloten bij de Flakkeese bijenvereniging.
Voor meer informatie zie: www.bijengo.nl

Getallen

De bijen zuigen de nectar uit de bloemen en vliegen terug naar de kast alwaar de nectar wordt opgeslagen in de raat nadat het vocht er uit verdampt is ontstaat de honing. Voor één potje honing vliegen de bijen zo'n 40.000 km ofwel de wereld rond, een volk kan in de zomer wel uit 50000 bijen bestaan waarvan er ongeveer 15.000 bijen uitvliegen op zoek naar nectar en stuifmeel om het broed te voeden en een wintervoorraad aan te leggen.