Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Terug naar ouderwetse Rabobank in nieuwe vorm

MIDDELHARNIS – Enthousiast is de kersverse directievoorzitter Renata Brabander van Rabobank Het Haringvliet als ze vertelt over haar werk bij de Rabobank en haar voornemen om de bank vooral 'dichtbij' te houden.

Tekst en foto Adri van der Laan

Kort na de ontmoeting met de leden tijdens twee bijeenkomsten van Rabobank Het Haringvliet op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard, spreken we met Renata Brabander de nieuwe directievoorzitter van de bank. Contact met de leden vindt ze heel belangrijk vooral nu ze nog in de fase van kennismaking zit, nadat ze per 1 oktober Jan de Waard heeft opgevolgd. Ze geeft aan dat ze er alles zal doen om het contact met de leden en klanten te behouden en te intensiveren. Hieraan is behoefte zo bleek tijdens de ledenbijeenkomsten. Zo wordt er samen met de Ledenraad nog dit jaar gekeken op welke manier de bank nog aanwezig kan blijven in de verschillende dorpen. Zij rekent dit tot één van haar hoofdtaken.

Meisjesdroom?

Als we haar vragen of het een meisjesdroom was om ooit directievoorzitter van een bank te worden, ontkent ze dit. "Mijn moeder is Indonesisch en mijn vader is afkomstig uit het Westland. Van mijn moeder heb ik meegekregen dat ik er graag wil zijn voor anderen en van mijn vader 'het aanpakken', zoals dat in het Westland geldt". Ze benadrukt dat ze met deze eigenschappen uitstekend bij de Rabobank terecht kan en wil die dan ook in de praktijk brengen.

In de afgelopen decennia heeft de Rabobank ook op Goeree-Overflakkee zich teruggetrokken uit de verschillende kernen. Een ontwikkeling die niet altijd begrepen en gewaardeerd werd. Renata heeft hier wel begrip voor, maar ze legt uit dat het economisch niet verantwoord is om veel vestigingen open te houden. Er is berekend dat de Nederlander gemiddeld één keer in de drie jaar de bank bezoekt. Daarom kan er in kleine kernen geen filiaal meer open blijven. Hoewel als gevolg van bezuinigingen, fusies en reorganisaties 'de bank' niet meer fysiek in kleine kernen aanwezig kan zijn, wil Renata er alles aan doen om de bank toch 'dichtbij' te houden. Ze verwacht begin volgend jaar hiervoor plannen te kunnen presenteren die in nauwe samenspraak met de Ledenraad worden ontwikkeld.

De reorganisaties en de fusies van de afgelopen jaren hebben ook als gevolg gehad dat veel personeelsleden de Rabobank moesten verlaten. Medewerkers waarmee de klanten in de kernen een goede persoonlijke band hadden. Renata begrijpt dat dit hard aan is gekomen "ook voor de personeelsleden", maar het kon niet anders. Vanwege de toenemende digitalisering en automatisering is een groot aantal personeelsleden overbodig geworden. Maar dat wil niet zeggen dat er geen mensen meer beschikbaar zijn. "Er zijn bij onze bank nog ruim honderd collega's aan het werk die alleen maar voor onze klanten bezig zijn. Maar voor de klant is het wel gunstiger om aan te sluiten bij een centrale klantenservice in Rotterdam. Die zijn 24 uur per dag bereikbaar, dit zou bij ons niet mogelijk zijn. Dus dat is ook in het voordeel van de klant".
Soms wordt er wel beweerd dat de Rabobank niet zo gemakkelijk is om een lening te krijgen bij de Rabobank. Renata kent deze bewering en ze legt uit dat er wel een aantal dingen als gevolg van wetgeving veranderd is, maar Rabobank Het Haringvliet heeft dit jaar tot nu toe voor 150 miljoen aan particuliere en zakelijke leningen uitgegeven. Voor kredieten voor bedrijven is men daarnaast actief op zoek naar oplossingen om een financiering met crowdfunding te combineren met particulier vermogen (spaarders) en een financiering van de bank.

De grootste uitdaging van de nieuwe directievoorzitter is dan om de 'ouderwetse Rabobank' weer terug te brengen maar dan in een nieuwe vorm.

Jeugd

Zij vindt het mooi dat de Jongerenraad van Rabobank Het Haringvliet heel actief is. De grote interesse voor de bank van deze jongeren in een tijd dat de jeugd niet zo bij de bank betrokken is, is opvallend. In de komende tijd zal de Rabobank er dan ook alles aan doen om nog meer jongeren bij de activiteiten van de bank te betrekken.

Coöperatieve basis

Door wetgeving en andere veranderingen binnen de Rabobank lijkt de coöperatieve basis van de Rabobank wat naar achteren te zijn geschoven en is de 'macht van Utrecht' (het hoofdkantoor van de bank) groter geworden. Renata geeft aan dat zij juist de coöperatiegedachte van de vroegere Boerenleenbank haar aantrekt en die gedachte is er volgens haar nog steeds, "maar dan wel op een nieuwe manier, maar de leden blijven heel belangrijk voor onze bank en vanuit 'Utrecht' krijgen we als bank nog veel ruimte voor het uitvoeren van eigen beleid". Hier valt ook de betrokkenheid bij het eigen gebied onder. Rabobank Het Haringvliet geeft dit gestalte bij het meewerken aan clubkasactie, maatschappelijke fondsen en het Innovatiefonds.

Doordat Renata afkomstig is uit het Westland heeft ze een goede binding met het platteland want de kassenteelt in het Westland heeft natuurlijk ook banden met de agrarische bedrijven in het werkgebied van Rabobank Het Haringvliet. "En daar komt nog bij dat mijn opa visser is geweest en ik ook wat van die bedrijfstak ken".