Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Eilandmarketing, de stand van zaken, deel 3

'Goeree-Overflakkee: te mooi om over te zwijgen'

GOEREE-OVERFLAKKEE – In vroeger tijden stond 'het uitventen' van het eiland op een laag pitje. Ja, de VVV deed aan promotie en er waren vast en zeker eilandbewoners die hun trots op Goeree-Overflakkee lieten blijken en vertelden over wat hier allemaal te vinden is. Maar nu gebeurt dat op een veel grotere schaal. Mede dankzij de social media groeit de bekendheid en ontwikkelt het eiland zich van vergeten locatie tot een hippe plek.

Door Kees van Rixoort

Anderhalf jaar geleden begon het team Eilandmarketing met eigen accounts op Facebook, Twitter en Instagram, los van de gemeentelijke accounts. "Met Facebook en Instagram vergroten we de naams- en plaatsbekendheid van Goeree-Overflakkee én laten we de aantrekkelijke aspecten van het eiland zien", vertellen Mie-Wah Pang en Moniek Bakelaar van het team Eilandmarketing.
"Aan Facebook koppelen we ook betaalde campagnes en acties. Men kan bijvoorbeeld een merchandising-pakket winnen door het bericht te delen en mee te doen aan een prijsvraag. Instagram gebruiken we meer in combinatie met evenementen. En Twitter is voor ons het instrument om ons gastheerschap vorm te geven. Is er iemand die iets over Goeree-Overflakkee twittert, 'Wat is het hier mooi' bijvoorbeeld, dan reageren wij daarop: 'Leuk dat je op ons eiland bent'. We zoeken posts over het eiland en zorgen voor een retweet." Volgend jaar gaat het team ook aan de slag met Snapchat.
Het doel is duidelijk: zoveel mogelijk verspreiding van positieve berichten. Dat gebeurt doordat eilandbewoners, als ware ambassadeurs, hun trots op het eiland delen. De verschijning van Eiland GO op Facebook heeft in anderhalf jaar tijd ongeveer 11.000 volgers opgeleverd. Instagram heeft meer dan 1100 volgers en Twitter meer dan 1500. Het team Eilandmarketing is 24 uur per dag in touw om de social media in de gaten te houden en te voeden.

Enorm bereik

"Social media zijn een belangrijk communicatiekanaal van deze tijd. Je kunt er op eenvoudige wijze hele grote groepen mensen mee bereiken. Een prachtig middel met een enorm bereik. We hebben foto's geplaatst die meer dan een miljoen views kregen en filmpjes die door 90.000 mensen zijn bekeken. We spelen in op de actualiteit. Is het een mooie zomerdag, dan plaatsen we een zomerse foto met de tekst: 'Wat ga jij doen op Goeree-Overflakkee?'."
Het bereik strekt zich vooral uit over de regio Rotterdam. De social media-contacten in Brabant stellen nog niet zoveel voor en kunnen wel een impuls gebruiken. Daar gaat het team dan ook werk van maken. "We willen sturen", zeggen Mie-Wah Pang en Moniek Bakelaar.

Het aardige is dat het team Eilandmarketing niet alleen staat. Er zijn immers tal van 'ambassadeurs' die volop meedoen met het uitventen van Goeree-Overflakkee. Ook in diverse blogs en anders social media-accounts komt de trots op het eiland of de aandacht voor typisch Flakkeese zaken naar voren. Zoals TOF en Flakkee Be Like.
Anne Karsbergen van TOF (Trots Op Flakkee): "We zijn begonnen op Instagram en riepen mensen op om mooie foto's van het eiland te delen via #trotsopflakkee. Dat gebeurt nu tientallen keren per dag. In het toeristenseizoen krijgen we ook foto's binnen van Belgen, Duitsers, Engelsen... Wat later hebben we dit uitgebreid met Twitter en Facebook. Op Facebook plaatsen we ook regelmatig andere fotoseries (van onze vrijwillige fotografen) en winacties."
Dit alles vloeit voort uit het doel van TOF: "De meeste inwoners zijn supertrots op het eiland. We vinden dat we deze trots meer mogen uitdragen. Want Goeree-Overflakkee is toch te mooi om over te zwijgen?", aldus Anne Karsbergen.
De resultaten mogen er zijn. "Elke dag kunnen we kiezen uit tientallen foto's. Inmiddels hebben we ruim 6.000 fans op Facebook en 4.200 volgers op Instagram. Ons gratis magazine (oplage 5000) is binnen no-time weg bij de verspreidpunten. We hebben het idee dat mensen sinds het ontstaan van TOF ook echt meer toffe dingen over het eiland delen. En misschien nog wel trotser zijn!"

Typisch Flakkees

Roy van der Groef begon Flakkee Be Like drie jaar geleden met een foto van De Staver. "Die eerste foto kreeg al ongeveer honderd likes. De zogeheten 'Be Like-pagina's' waren erg populair. Je had Rotterdammers Be Like, Zeeuwen Be Like et cetera. Ik dacht: hé dat kan uiteraard ook voor Flakkeeënaars. Flakkee Be Like staat eigenlijk voor 'typisch Flakkees' of 'echt iets wat een Flakkeeënaar zou doen'. Erg herkenbaar! Ik probeer deze situaties op een humoristische manier in kaart te brengen via foto's en video's. Blijkbaar vinden mensen dit leuk, want de pagina heeft bijna 7.000 pagina likes."
Wat Roy van der Groef plaatst, bedenkt hij meestal zelf. Daarnaast zijn er mensen die wat insturen. Humor is belangrijk: "Er moet gelachen worden, en dat kunnen wij om onze eigen gebruiken en typische woorden als 'overkanters'. Bijna alles op Flakkee Be Like heeft een vette knipoog."
Ook Flakkee Be Like slaat aan, want elk bericht wordt gemiddeld 10.000 keer bekeken, met uitschieters naar 80.000. "Mooi om te zien is dat de bezoekers van Flakkee Be Like uit het hele land komen. Uit de statistieken blijkt dat er van Zeeland tot Groningen wordt gekeken naar de pagina." Ook zo groeit de naamsbekendheid van Goeree-Overflakkee.

Foto's

De foto's bij dit artikel zijn ingezonden foto's van de fotowedstrijd van Eilandmarketing.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding