"Er doet zich een unieke situatie voor in onze regio"

Vervolg van voorpagina

Van het nieuwe samenwerkingsverband is Henk van Putten directeur-bestuurder. Daarnaast is er een ledenraad, waarvan Servaas Stoop voorzitter is. Samen geven ze uitleg bij de totstandkoming van de Koepelorganisatie.
"De schoolbesturen voor primair onderwijs vormen samen het samenwerkingsverband passend primair onderwijs en alle schoolbesturen voor voortgezet onderwijs vormen samen het samenwerkingsverband passend voorgezet onderwijs. In de koepelorganisatie werken alle schoolbesturen nu met elkaar samen op gezamenlijke thema's. Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dit betekent dat zij sinds 1 augustus 2014 ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Hiervoor werken reguliere en speciale scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden. Dat is immers de wettelijke opdracht van het passend onderwijs: voor leerlingen borgen dat ze een ononderbroken ontwikkeling, inclusief alle overgangen – van basisonderwijs tot voorgezet onderwijs en verder – kunnen doormaken, zo dicht mogelijk bij huis. En dat leerlingen die daarbij extra ondersteuning nodig hebben dit zoveel mogelijk op de reguliere scholen kunnen krijgen. Een dekkend aanbod in de eigen regio. Voor beantwoording van de vraag hoe er invulling aan gegeven wordt om dit snel, dichtbij en kostenefficiënt te organiseren, zal de Koepelorganisatie met één expertiseteam, gevormd vanuit alle disciplines binnen het passend onderwijs, zowel de kwaliteitskaders aangeven als adviserend, faciliterend en ondersteunend optreden."

Basisondersteuning

Passend onderwijs vraagt dat leerkrachten en docenten op de reguliere scholen in staat zijn de extra ondersteuning te kunnen bieden die leerlingen nodig hebben. Dat vraagt van hen verdere professionalisering.
"Natuurlijk moeten zij ook de nodige basisondersteuning kunnen bieden. Het is alleen de vraag in hoeverre onderwijzend personeel zich nog voldoende bezig kan houden met zijn oorspronkelijke taak, lesgeven. Niettemin is het van belang dat scholen goed zicht hebben op hun basisondersteuning. Die zal door de Koepelorganisatie opnieuw in kaart worden gebracht. Daarbij is een belangrijke taak en verantwoordelijkheid weggelegd voor de schoolbesturen. Die sturen binnen hun eigen scholen op de kwaliteit. De onderwijsinspectie ziet daarop toe. En het samenwerkingsverband is er om de scholen te midden van deze processen ondersteuning te bieden."

Meer taken

Passend onderwijs is onderdeel van de zogenaamde Transformatie. Deze omvat vier ingrijpende veranderingen: de Jeugdwet, de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de wet Passend onderwijs. In de uitvoering hiervan zijn de vier transities onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarbij is de verbinding tussen passend onderwijs en jeugdhulp een heel belangrijke. Dus is ook intensieve samenwerking met de gemeente van groot belang om kinderen en jongeren zowel goed onderwijs te kunnen bieden als de juiste hulp en ondersteuning op andere gebieden. Om te komen tot een integrale aanpak bij kinderen en jongeren met hele specifieke ondersteuningsbehoeften wordt samen met de jeugdhulp gewerkt aan zogenaamde onderwijszorgarrangementen. "Passend onderwijs heeft hierin als taak om gezamenlijk – mét kinderen/jongeren en hun ouders/verzorgers – te zoeken naar oplossingen. Een jongere zit immers niet alleen op school, maar heeft doorgaans ook een gezin waarin hij/zij opgroeit. Daarom is het belangrijk om steeds weer het gesprek met elkaar te voeren. Daarbij gaat het er niet meer om dat kinderen en jongeren worden voorzien van een etiketje, maar dat wordt aangesloten bij hun ondersteuningsbehoeften. Dit kan trouwens ook ondersteuning betekenen voor de leerkracht/docent en/of de ouder/verzorger."
"Er doet zich een unieke situatie voor in onze regio", geven Stoop en Van Putten tot slot aan: "Eén werkorganisatie voor passend onderwijs en één gemeente Goeree-Overflakkee. Met vertrouwen gaan we aan het werk om onze opdrachten aan elkaar te verbinden in het belang van alle kinderen en jongeren op ons prachtige eiland!"