Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Recreatievisie Goeree-Overflakkee schuift door naar voorjaar 2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de recente informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad over het proces rond de totstandkoming van de Recreatievisie Goeree-Overflakkee hebben diverse politieke fracties met nadruk aangegeven dat zij in dit proces in een vroegtijdig stadium betrokken willen worden. Niet pas als er in het traject ter voorbereiding al (richtinggevende) afspraken zijn of worden gemaakt. De fracties namen kennis dat de gemeente met FOGO en VEERO werkt aan een gezamenlijke opdrachtformulering. Instemming klonk dat bij de totstandkoming van de visie externe deskundigen zoals de bureaus ZKA Consultants en Verheijden Concepten worden ingeschakeld.

Door Jaap Ruizeveld

Teleurstelling werd uitgesproken dat de visie niet, zoals eerder aangegeven nog eind dit jaar op tafel komt, maar nu pas in maart-april 2017 - in concept - aan de raad kan worden gepresenteerd. Dat betekent dat bestemmingsplannen, lopende projecten. die nu ter visie liggen volgens de geldende procedures gewoon dienen te worden afgewerkt. In tijd en inpasbaarheid een gemiste kans, was één van de opmerkingen.

Eiland breed

Niet portefeuillehouder Tollenaar maar de ambtelijke beleidsfunctionarissen gaven in- en toelichting op de totstandkoming van de Recreatievisie. Een eilandelijk document waarnaar met grote interesse wordt uitgezien. Niet verwonderlijk dus dat op de publieke tribune een vertegenwoordiging van het Burgerinitiatief Kust Ruimte Rust uit Ouddorp de informatie vanuit de gemeente en de signalen vanuit de raadsfracties volgde. De visie dient inhoudelijk - eiland breed - antwoord te geven op een breed scala van onderwerpen. Er zal in het traject ingezet moeten worden op het scheppen van een breed draagvlak. Niet alleen bij recreatie-betrokken instellingen en bedrijven maar zeker ook bij de bevolking. Vanuit de raad kwamen aandachtspunten aangereikt. Zorg voor een goede balans. Houd rekening met identiteit. Anderzijds moet ook weer niet op de rem worden getrapt om ontwikkelingen onmogelijk te maken. Benoeming van details zoals slechtweervoorzieningen. Verken ook kansen en mogelijkheden in het oostelijk deel van het eiland. Dat is meer dan alleen Waterpoort. Dit als tegenhanger dat een groot deel van de informatiebijeenkomst zich richtte op bestemmingsplannen en projecten op de Kop van Goeree.

Signalen

De beleidsambtenaren Hoogmoed (ruimtelijke ordening) en Roeland (economische zaken) schetsten de insteek in het visieproces. Het economische belang dient in beeld te worden gebracht. Waarmee kan het eiland zich onderscheiden? Hoe wordt de uitvoeringsstrategie bepaald?. Inzoomen op dag- en verblijfsrecreatie. Wie en op welke wijze worden zoveel mogelijk stakeholders bij het project betrokken?. Een aantal signalen werd aangegeven. Inzet door het houden van interviews. Werksessies. Oppakken van al aangedragen informatie, zoals de Landschapsvisie van het Burgerinitiatief. Het vergaren van input uit de samenleving door het organiseren van workshops. Vanuit de raad werd de vraag ingebracht: Wat is gewenst. Slaan wij niet door met onze ambities?. Definitieve landelijke besluitvorming rond het Kustpact kan van invloed zijn.

Bewegingsruimte

Talrijke projecten die op de Kop van Goeree spelen passeerden de revue. Tot het moment dat de Recreatievisie medio 2017 is vastgesteld zijn en worden nieuwe aanvragen van projectontwikkelaars geparkeerd. Een voorbeeld hiervan is de mogelijke bouw van een strandhotel op de Brouwersdam. Bij al vastgestelde projecten en bestemmingsplannen (kijkend ook naar wijzigingsbevoegdheden) en lopende procedures is de bewegingsruimte voor de politici - gelet op juridische gevolgen - hier uiterst gering. Dat is de realiteit. Ja, gaf de ambtelijke staf aan het proces tot het tot stand komen van de Recreatievisie vergt nog enige tijd. Maar zorgvuldigheid staat voorop. In december gaat het proces van start. Voor Pasen 2017 zou de raad dan, naar verwachting, een besluit kunnen nemen over een gedragen visie.