Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Twee boeken over historie Sommelsdijk met korting

SOMMELSDIJK – Wie meer wil weten over de geschiedenis van Sommelsdijk en de omliggende polders, of iemand wil verrassen tijdens de feestdagen, kan nu zijn slag slaan. Sociëteit Rethorica biedt twee historische boekjes aan met een mooie korting: 'Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk in 55 en 1 verhalen' en het eerste deel van een serie polderkaterns onder de noemer 'Blik op de agrarische geschiedenis van Goeree-Overflakkee', dat handelt over de polder Sommelsdijk.

Door Kees van Rixoort

'Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk in 55 en 1 verhalen' verscheen vorig jaar in het kader van het 500-jarig bestaan van Sociëteit Rethorica. Schrijver van het boek is Rethorica-lid en streekarchivaris Jan Both. Hij behandelt de historie van Sommelsdijk vanaf de eerste naamsvermelding tot de nieuwbouw van de Westplaat. Het boek, dat voor een breed publiek is geschreven, telt circa 140 pagina's en is rijk geïllustreerd.

Het andere boekje, het eerste polderkatern, is onlangs gepresenteerd. Over het belang van het vastleggen van de eilandelijke poldergeschiedenis zei Gerbrand Hoek, lid van Rethorica en van de redactie van het katern, eerder het volgende: "Er ligt veel historisch materiaal, maar het is verbrokkeld. Veel zit ook in de hoofden van mensen. Een integrale geschiedenis van de polders is nooit opgeschreven. Wij beogen dat nu te doen en alles over de inpoldering, de landbouw en de conjunctuur, de bewoning, de verkaveling, de afwatering en de architectuur samen te brengen."

Het eerste resultaat is een handzaam en prachtig geïllustreerd boekje over de geschiedenis van de Sommelsdijkse polders. Hierna volgen nog drie katernen, over Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet, Oude- en Nieuwe-Tonge, Den Bommel, Achthuizen en Ooltgensplaat en Stellendam, Goedereede en Ouddorp. De polder van Dirksland is eerder al uitgebreid beschreven in een van de Schetsboeken die de voormalige gemeente Dirksland uitgaf. Dat gaat Rethorica niet overdoen.

Kortingsbon

Beide boeken zijn niet duur – het eerstgenoemde werk kost 12,50 euro en het polderkatern 8,95 euro – maar komen nu samen beschikbaar met een aantrekkelijke korting van bijna 25 procent. Samen kosten beide uitgaven 17,50 euro, tegen inlevering van de kortingsbon die elders in deze krant is te vinden bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Dat worden plezierige lange winteravonden…