Tijdens de eerste netwerkbijeenkomst Global Entrepreneurship Week op C.S.G. Prins Maurits. Foto's: Hans Villerius
Tijdens de eerste netwerkbijeenkomst Global Entrepreneurship Week op C.S.G. Prins Maurits. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

C.S.G. Prins Maurits zet in op jaarlijkse regionale ondernemerschapsweek

MIDELHARNIS – Op Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (PM) in Middelharnis werd vorige week weer invulling gegeven aan de Global Entrepreneurship Week. De Global Entrepreneurship Week (GEW) is een evenement waarbij in 160 landen wereldwijd op hetzelfde moment aandacht wordt gegeven aan ondernemerschap. In de loop van de jaren is dit ondernemerschapsevenement uitgegroeid tot het grootste mondiale netwerk: het Global Entrepreneurship Network. Niet alleen ondernemingen en ondernemers doen eraan mee, maar ook universiteiten, hogescholen, mbo's en steeds meer voortgezet onderwijs scholen organiseren activiteiten in de GEW.

Door Hans Villerius

In het kader van de GEW organiseerde de PM vorige week de Ondernemende Havo week. Diverse activiteiten, zowel binnen de school als bij bedrijven en instellingen, stonden op het programma: gastlessen, voorlichtingsbijeenkomsten, presentaties, trainingen, bedrijfsbezoeken, snuffelstages, e.d., alle gericht op het stimuleren van een ondernemende houding bij de leerlingen. En om ze het nut en de noodzaak van een economische strategie te laten ontdekken.

Talentenontwikkeling

Op het eiland speelt C.S.G Prins Maurits als initiatiefnemer al een aantal jaren een voortrekkersrol om vanuit haar onderwijsprogramma te werken aan ondernemerschap bij leerlingen en hiervoor actief verbindingen te leggen met het werkveld buiten de school. Vanwege de wijze waarop ze dit doet, werd de PM in de achterliggende jaren zelfs gecertificeerd als Vecon Businessschool, zowel voor de Havo als voor het Vmbo.
Voor Havo leerlingen betekent dit talentenontwikkeling. Ze krijgen niet alleen extra kennis en vaardigheden, maar ook de kans om ondernemerschap en ondernemendheid (verder) te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door gastlessen, het opzetten en runnen van een eigen mini-onderneming, door zelfstandig sportevenementen te organiseren, of door deel te nemen aan het Delta Netwerk, met aandacht voor duurzaamheid op het eiland. Maar ook door actief te zijn in een realistische onderwijscontext buiten de schoolmuren en daarbij te werken aan projecten en concrete vraagstukken van bedrijven en instellingen op het eiland. Zo doen leerlingen ervaring, vorming en vaardigheden op voor het leven. Ze hoeven overigens later geen zelfstandig ondernemer te worden om met het geleerde iets te doen, maar een ondernemende houding is sowieso belangrijk in het leven en daar wordt op deze manier volop aan gewerkt.

Drie O's

Eén van de programmaonderdelen van de Ondernemende Havo week was woensdagmiddag een netwerkbijeenkomst voor ondernemers en instellingen, bedoeld om de al opgebouwde verbinding tussen hen en de school die al is opgebouwd nog breder uit te bouwen dan de bijna 200 actieve partners die er al zijn. Een groot aantal vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen had belangstellend gehoor gegeven aan de uitnodiging voor de netwerkbijeenkomst die onder de titel 'Verbinding Ondernemers-Onderwijs-Overheid' plaatsvond in de aula van de PM. Beleidsmedewerker Pieter Brandwijk en decaan Havo/docent M&O-Economie Bartha Moerkerk van de Prins Maurits legden hun gasten uit wat de bedoeling is van het verbinden van de drie O's.

Verbinden

"We zijn al jaren bezig de verbinding onderwijs-ondernemers-overheid in de regio tot stand te brengen en verder uit te bouwen, om ondernemendheid en ondernemerschap op de kaart te zetten op school. Onze school heeft betrokkenheid met ondernemers en daar hebben we ook ontzettend op ingestoken. Al vanaf de eerste klas brengen we de leerlingen vaardigheden bij die hun leven lang meegaan. Maar even zo belangrijk is het dat een koppeling met de praktijk wordt gemaakt, dat het geleerde wordt toegepast in een realistische omgeving, bij ondernemers of maatschappelijke instellingen, want daar ligt voor de leerlingen de praktijk."
De Prins Maurits vindt het waardevol dat in de regio de verbinding tussen school, ondernemers en instellingen er is. "Een eigentijdse school hoort ingebed te zijn in haar omgeving. Door de buitenwereld bij het onderwijs te betrekken maken leerlingen een connectie met het werkveld en met de maatschappij. Onderwijs in de echte wereld verhoogt zowel de motivatie als het leerrendement van de leerlingen. En door eraan te werken dat het onderwijsaanbod zo veel mogelijk wordt afgestemd op de arbeidsrelevantie en de behoeften in de regio, hebben onze leerlingen deze regio straks heel wat te bieden! We hebben dit zelfs tot onze visie gemaakt: dat we niet alleen in onze omgeving willen hálen, maar ook willen bréngen, namelijk bijdragen aan kennis en ontwikkeling."

Netwerkbijeenkomst

In de eilandelijke ondernemerswereld wordt dit concept inmiddels heel erg toegejuicht. "We merken dat stage verlenende bedrijven heel tevreden zijn over onze leerlingen en over hoe onze school hen begeleidt. Maar we kunnen er nog veel meer aan doen en daarvoor is de netwerkbijeenkomst deze middag mede bedoeld. Graag horen we wie of wat bedrijven en instellingen straks nodig hebben, zodat we daar ons onderwijs op kunnen richten. Maar ook: wat hebben we nodig om onze studerende jeugd van nu over een aantal jaren terug op het eiland te krijgen als de beste ondernemer van Goeree-Overflakkee?"
En last but not least: het streven van de PM is om de netwerkbijeenkomst van deze middag als aftrap te laten fungeren voor meer. Om door te stoten naar een jaarlijks op het eiland te houden Global Entrepreneurship Week. Dit naar goed voorbeeld van hoe dat in de regio Rotterdam al gebeurt. "Het is wenselijk dat ook op het eiland breder en op alle niveaus wordt meegedacht en meegedaan, dat uiteindelijk alle scholen, ondernemers en de overheid in het evenement samenwerken om ondernemend gedrag en ondernemerschap op de regiokaart te zetten!", zo luidde deze middag de boodschap.
Nadat enkele nog studerende mini-ondernemers uit de praktijk verteld hadden hoe verrijkend het is om in eigen 'bedrijf' een eigen product aan de man te brengen én nadat vertegenwoordigers uit het grote bedrijfsleven die al met de PM samenwerken aangegeven hadden hóe goed het bevalt om met leerlingen actief te zijn, was er nog uitgebreid gelegenheid om te netwerken en na te denken over het tot stand brengen van een nóg bredere verbinding tussen ondernemers-onderwijs en overheid.