Dr. Paul van der Velden (r.) heeft zojuist de Patiëntveiligheidsprijs 2016 uitgereikt. Foto: Hans Villerius
Dr. Paul van der Velden (r.) heeft zojuist de Patiëntveiligheidsprijs 2016 uitgereikt. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Patiëntveiligheidsprijs 2016: nominaties op hoog niveau

DIRKSLAND – Al een aantal jaren reikt Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis tijdens de jaarlijkse Patiëntveiligheidsweek de Patiëntveiligheidsprijs uit. Dit na een prijsvraag waarbij ziekenhuismedewerkers of -afdelingen met ideeën kunnen komen of projecten uit kunnen denken die niet alleen innovatief zijn, maar die ook bijdragen aan vergroting van de patiëntveiligheid in het ziekenhuis. Als criteria wordt gesteld dat de ideeën naast innovatief ook redelijk beargumenteerd moeten zijn en dat ze de PDCA-cyclus (plan, do, check, act) doorlopen moeten hebben.

Door Hans Villerius

Bij de Patiëntveiligheidsprijs gaat het niet zo zeer om het wedstrijdelement, maar wel dat er op de afdelingen creatief nagedacht wordt over nieuwe ideeën die de patiëntveiligheid ten goede komen. Uit de inzendingen volgen drie nominaties, aan welke een eerste-, tweede- en derde plaats wordt toegekend. Nummer één mag zich de winnaar van de Patiëntveiligheidsprijs noemen en een grote glimmende wisselbeker in ontvangst nemen én een bedrag van € 1.000, te besteden aan de uitvoering van het idee waarmee de prijs werd gewonnen. Voor de tweede plaats is er een geldprijs van € 500 beschikbaar en voor de derde plaats een prijs van € 250.

Drie nominaties

Dit jaar waren er vier inzendingen. Eén ervan viel buiten de boot, niet omdat het idee te weinig aansprekend is, maar omdat het te veraf staat van thema van de prijs, patiëntveiligheid, zo lichtte namens het ziekenhuis dr. Paul van der Velden toe, voorafgaand aan de prijsuitreiking. De overblijvende drie inzendingen waren dus als vanzelf genomineerd en de afdelingen waar de betreffende projecten vandaan komen gaven er ieder een presentatie over.

VBI beleid

Van de afdeling Neurologie/cardiologie kwam het idee om het VBI beleid te herzien. VBI staat voor vrijheid beperkende interventies en ziet op het fixeren, 'vastbinden', van patiënten die dusdanig onrustig zijn dat ze in bed gefixeerd moeten worden. Ten aanzien hiervan heeft de afdeling het hele beleid tegen het licht gehouden en herzien, vereisten vastgesteld, nieuwe fixeermaterialen ingevoerd en oude 'onvriendelijke' materialen laten vervallen, protocollen herschreven, een transparant nieuw beleid neergezet en dit in het ziekenhuis ingevoerd.
Het werd het winnende project voor de Patiëntveiligheidsprijs 2016. Afdelingshoofd Carla Segers verzorgde de presentatie en mocht ook, samen met één van de collega's van de afdeling, de wisselbeker en het geldbedrag van € 1.000 in ontvangst nemen.

Spoed Interventie Team

Van de andere nominaties betreft één het starten van een Spoed Interventie Team, dat er speciaal is voor vitaal bedreigde patiënten, dus bij wie één van de vitale functies – ademhaling, bewustzijn, bloedsomloop – gevaar loopt. Vroegtijdige(r) herkenning is mogelijk zodat eerder een juist handelen en een juiste behandeling kan worden gestart en reanimatie zo veel mogelijk kan worden voorkomen. Een digitaal systeem is ontwikkeld waarmee alle handen aan het bed van een patiënt vroegtijdig kunnen anticiperen op bedreiging van vitale functies. Voor de Patiëntveiligheidsprijs 2016 verdiende dit – inmiddels geïmplementeerde project – de tweede prijs.

CBRN slachtoffers

De andere nominatie voorziet in de opvang op de Spoedeisende Hulp (SEH) van CBRN slachtoffers. Dus mensen die besmet zijn geraakt met chemische, biologische, radiologische of nucleaire stoffen. Die moeten binnen twee uur worden vrijgemaakt van de besmettende stof. Hoe dat gebeurt, moeten ziekenhuizen en SEH-verpleegkundigen zelf uitdokteren, maar wanneer zich zo'n situatie voordoet, moet men er wel klaar voor zijn. De Dirkslandse SEH-afdeling heeft dit proactief opgepakt. Ze heeft zich breed georiënteerd en zich op verschillende plekken laten voorlichten, om uiteindelijk een eigen plan te ontwikkelen om zo goed mogelijk dergelijke slachtoffers op te kunnen vangen en te kunnen decontamineren, ontsmetten, uiteraard met zorg voor de eigen veiligheid. Een in twee minuten op te zetten tent op het buitenterrein voor de ingang van de SEH is de plek waar met water en zeep slachtoffers ontsmet kunnen worden en waarin SEH-verpleegkundigen in CBRN-pakken en met speciale materialen hun werk in voorkomend geval zullen verrichten. Dit project kreeg de derde plaats voor de Patiëntveiligheidsprijs.

Hoog niveau

Namens het ziekenhuis reikte dr. Paul C. van der Velden de prijzen uit. Hij zei "een trotse ziekenhuisbestuurder" te zijn, vanwege het hoge niveau van de projecten die ingezonden zijn. Ze zijn het allemáál waard zijn om daadwerkelijk in het ziekenhuis tot uitvoer te brengen. En wat mij betreft is dit tot voorbeeld voor alle andere ziekenhuizen in Nederland!"