"De Haringvlietsluizen horen bij onze identiteit..."

Vervolg van de voorpagina

"Nederland is water en waterveiligheid. Dat zit in ons DNA", zei minister Jet Bussemaker, die een indrukwekkend betoog hield over veiligheid en identiteit. Toen ze de aanwijzing als erfgoed van nationaal belang en het markeringsbordje tevoorschijn haalde om aan Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, te overhandigen, zei ze tegen hem: "Nu moet je nóg beter zorgen voor de Haringvlietsluizen."

Een trotse Dronkers memoreerde dat de Deltawerken drie jaar geleden al tot de meest prestigieuze waterbouwwerken ter wereld zijn uitgeroepen. "Reden genoeg om er zuinig op te zijn."Hij vergeleek de Haringvlietsluizen met stormvloedkeringen als de Oosterscheldekering en de Maeslantkering, die hij omschreef als 'luxepaarden', tegenover het kersverse Rijksmonument dat als kraan van Europa dagelijks in beweging is. Dronkers keek ook vooruit naar 2018, wanneer de sluizen op een kier gaan en alsnog een soort stormvloedkering worden.

Vertegenwoordigers van de gemeenten Hellevoetsluis en Goeree-Overflakkee, die ongeveer evenveel van het sluizencomplex tot hun grondgebied mogen rekenen, waren aanwezig om de feestelijke bijeenkomst op te luisteren. Voor Goeree-Overflakkee waren dat burgemeester Ada Grootenboer en wethouder Gerrit de Jong. "De Haringvlietsluizen horen bij onze identiteit. Een mooi object in onze gemeente dat we graag willen delen met meer mensen", aldus de burgemeester. Wethouder De Jong zei kansen te zien voor een vernieuwde Haringvliet Expo in combinatie met recente ontwikkelingen als de vestiging van een restaurant en de zeehondenopvang A Seal en als onderdeel van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Wie weet herleven ooit oude tijden toen, tijdens en vlak na de bouw van de Haringvlietsluizen, de Expo 150.000 bezoekers per jaar trok en Spido vanuit Rotterdam dagtochten organiseerde om de aanleg van dichtbij te bekijken.