Minister Jet Bussemaker overhandigt het bordje en de aanwijzing tot monument aan directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat.  
Minister Jet Bussemaker overhandigt het bordje en de aanwijzing tot monument aan directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat.   Foto: Adri van der Laan

Haringvlietsluizen Rijksmonument

STELLENDAM – Grachtengordel, Rijksmuseum, Sint-Jan. Aan dit illustere rijtje Rijksmonumenten, slechts drie voorbeelden uit een enorme lijst, zijn gisteren, 14 november, de Haringvlietsluizen toegevoegd. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam speciaal naar het kantoor van Rijkswaterstaat naast het complex om de aanwijzing als beschermd monument en het bijbehorende bordje te overhandigen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De aanwijzing van de Haringvlietsluizen als monument komt 45 jaar na de officiële opening voor het wegverkeer door koningin Juliana en minister Willem Drees jr. Dat was op 15 november 1971, vijftien jaar nadat de bouw van het sluizencomplex was begonnen. Gisteren kregen de bezoekers van de feestelijke bijeenkomst historische beelden te zien van die opening – een oude bus bracht de koningin en de minister vanuit Hellevoetsluis naar de sluizen – en van de jarenlange werkzaamheden die daaraan voorafgingen.

De Haringvlietsluizen behoren tot een dertiendelig ensemble, dat na de watersnoodramp van 1953 is gerealiseerd om het land te beschermen tegen de zee. Daarnaast had de aanleg een veel betere ontsluiting van de eilanden in de zuidwestelijke delta tot gevolg, en de aanwezigheid van zoet water voor de land- en tuinbouw.

Huzarenstukje

Architectuurhistorica Jacqueline von Santen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertelde het verhaal over de bouw van de Haringvlietsluizen in kort bestek. "Men bouwde vanuit een bouwput op open zee. Een huzarenstukje", aldus Von Santen, die ook het fenomeen van de nabla-liggers aansneed. "Liggers in de vorm van een nabla, een Egyptisch snaarinstrument, en omgekeerd een delta."

Lees verder op pagina 6