De winnaars met hun onderscheidingen. In het midden saxofoonkwartet Blast dat de Cultuurprijs won.
De winnaars met hun onderscheidingen. In het midden saxofoonkwartet Blast dat de Cultuurprijs won. Foto: Adri van der Laan

Rabobank Cultuurprijs voor Blast

SOMMELSDIJK – Donderdagmiddag was Het Prieel van De Staver de plaats waar 'gestreden' werd om de Rabobank Cultuurprijs. Een zevental genomineerden toonden hun kwaliteiten voor een matig gevulde zaal. De Cultuurprijs was voor Saxofoonkwart Blast.

Tekst en foto Adri van der Laan

De gastvrouw bij het culturele treffen was, oud-RTV Rijnmond-medewerkster Karin Ingelse. Zij verving de bekende Gregor Bak die vanwege familieomstandigheden de middag niet kon leiden.
Eén keer in de twee jaar organiseert de Rabobank de uitreiking van de Cultuurprijs Goeree-Overflakkee. Dit jaar strijden podiumkunstenaar in twee categorieën: jong talent van 12 tot 21 jaar en de talent van 21 jaar en ouder. Verder werd de publieksprijs uitgereikt in de afgelopen tijd heeft het publiek een stem kunnen uitbrengen via internet. Bijna tweeduizend mensen hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.
Directievoorzitter Renata Brabander van Rabobank Het Haringvliet onderstreepte het belang van de Cultuurprijs die door haar voorganger Jan de Waard was ingesteld. Zij kondigde aan dat over twee jaar letteren en poëzie centraal zal staan.

De genomineerden voor de Rabobank Cultuurprijs waren het mannenkoor Amazing Singers, kamerkoor Fiori Musicali, saxofoonkwartet Blast en mandolineorkest Estampida.
Voor de Rabobank Jongtalentprijs waren genomineerd: Stefan Droger (monoloog), Joline Sperling (harp) en het Samenwerkingsorkest Oostflakkee.

Nadat alle genomineerden hun kunnen hadden gepresenteerd maakte de jury de uitslag bekend. Voor de bekendmaking gaf wethouder Gerrit de Jong aan het erg belangrijk te vinden dat er op Goeree-Overflakkee aandacht is voor een breed cultuuraanbod. "Met de Rabobank Cultuurprijs willen we letterlijk een podium scheppen waarop mensen kunnen laten zien wat ze in huis hebben". Renata Brabander, directievoorzitter Rabobank Het Haringvliet, vertelde dat samenwerking in onze gemeenschap een groot goed is: "de Rabobank Cultuurprijs is hiervan een prachtig voorbeeld. De Rabobank wil graag een partij zijn die op maatschappelijke terreinen samenwerkt".
De Rabobank Cultuurprijs is gewonnen door Blast. Dit saxofoonkwartet is gevormd uit leden van Fanfare De hoop.

Er was ook een prijs voor jong, aanstormend talent. Deze prijs werd glansrijk gewonnen door Joline Sperling, die een prachtig stuk ten gehore bracht op haar harp. Juryvoorzitter Ben Cartens complimenteerde haar met haar uitzonderlijk mooie spel waarbij "haar aanwezigheid verdween en er alleen nog maar de harp was".

Publieksprijs

Naast de Rabobank Cultuurprijs en de Jongtalentprijs werd ook de Rabobank Publieksprijs uitgereikt. Voor de Rabobank Publieksprijs kon tot en met woensdag 9 november gestemd worden op de zeven genomineerden. Met 23 procent van de stemmen bleek het optreden van het Samenwerkingsorkest Oostflakkee de meeste stemmen van het publiek te hebben ontvangen.

De jury maakte bekend dit jaar nog een extra prijs te willen toevoegen. Stefan Droger kreeg voor zijn monoloog de Aanmoedigingsprijs voor jongtalent.