Uitreiking landelijke JMK Blog Award 2016, manager Peter Grinwis,  winnares Lesley v.d. Langhuis en eigenaresse Jouw Marktkraam Nederland, Karin Sambrink.
Uitreiking landelijke JMK Blog Award 2016, manager Peter Grinwis, winnares Lesley v.d. Langhuis en eigenaresse Jouw Marktkraam Nederland, Karin Sambrink. Foto: Adri van der Laan

Succesvol Ouddorps marktkraam-concept leidt al tot een tweede vestiging in Tholen

OUDDORP - Het - jouw marktkraam - concept dat op diverse locaties in het land is uitgerold, blijkt een spreekwoordelijk commercieel 'gat in de markt'. Bij het hoofdkantoor in Leeuwarden staan inmiddels tientallen franchisevestigingen geregistreerd en het aantal groeit. Vijf maanden geleden (in juni) opende franchiseondernemer Martin de Berg - in een groot deel van de voormalige ruimte van zijn oude Albert Heijn-vestiging aan de Molenblok in Ouddorp, exclusief voor het eiland Goeree-Overflakkee, ook een fysieke marktplaats. Met succes. De 135 kramen zijn doorlopend verhuurd en inmiddels is, op uitnodiging van de gemeente Tholen in dit Zeeuwse stadje, ook daar een fysieke vestiging opgebouwd en geopend met 100 kramen. Manager Peter Grinwis is aanspreekpunt. Hij runt met een aantal medewerkers de beide locaties in Ouddorp en Tholen.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

"Het concept slaat aan. De omzet verwondert ons. Ook in deze rustige periode van het jaar melden particulieren en bedrijven zich om een kraam te huren. De belangstelling is groter dan wij hadden ingeschat", vertellen De Berg en Grinwis. Daarom wordt ook ingezet op een uitbreiding van de ruimte in Ouddorp met 50 kramen en een 4-tal units van 10-15 m2. Geschikt om wat grotere voorwerpen neer te zetten. Daarmee lijkt de expansiemogelijkheid voor de Ouddorpse franchiseondernemer nog niet uitgeput. Want hoewel hij geen details over de locatie wil noemen, is de komst van een derde vestiging in de regio waarschijnlijk.

Shop in shop

"Er is duidelijk vraag naar dit marktkraam-concept. Het is een shop in shop-gedachte die aantrekkelijk kan zijn voor kleine ondernemers. Zij kiezen voor deze formule omdat de huur van panden in een aantal gevallen een te zware last wordt. Op termijn is dat economisch- en financieel niet meer op te brengen. Een andere groep die interesse toont zijn startende ondernemers. Dit alles naast de blijvende aantrekkingskracht voor particulieren om hun spulletjes te presenteren en te laten verkopen. Te noemen valt ook dat een aantal ondernemers deelname aan het marktplaatsconcept als onderdeel beschouwen van hun marketing. Bijvoorbeeld met de presentatie van out-let artikelen die uit het assortiment of uit hun winkelcollectie zijn gehaald".

In Tholen

"Wij doen het goed in Ouddorp. Dat blijkt uit informatie van de franchisegever in Leeuwarden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat wij gevraagd zijn of wij belangstelling hadden voor ook een vestiging in Tholen. Het gemeentebestuur van dit Zeeuwse stadje had inlichtingen ingewonnen in Leeuwarden voor het opzetten van een marktkraamconcept. Er zijn vervolgens contacten gelegd. Wij vonden snel een geschikt pand (oude supermarktruimte) en ruim twee weken geleden kon de vestiging met 100 kramen al worden geopend.

Succesvol project

Grappig is dat een gemeentelijke functionaris (Economische Zaken) uit Tholen, die hier op het Goeree-Overflakkee woont, een artikel in Eilanden Nieuws had gelezen over "jouw marktkraam" in Ouddorp. Dit succesvolle project wilde hij graag, afgestemd met het lokale bestuur, ook in Tholen laten realiseren", vertellen De Berg en Grinwis. Inmiddels zijn er daar 2 vrouwelijke medewerkers aangetrokken en voert Peter het management. Via de moderne media en gemiddeld 2 keer per week een bezoek, onderhoudt hij de contacten. Over belangstelling is niet te klagen. Uiteraard vanuit de eigen gemeente maar ook nu al kraamhuurders uit Bergen op Zoom en bijvoorbeeld Halsteren. Recent was er in Leeuwarden een landelijke franchisedag waar het marktkraamconcept in al haar facetten en mogelijkheden is besproken. De formule wordt doorontwikkeld en organisatorische details krijgen extra aandacht. Wellicht in de toekomst met nog grotere (XXL) – eenheden.

Drive

Je blijvend in de markt zetten. Dat is de drive van franciseondernemer De Berg. Manager Grinwis wijst daarbij op de service die verleend wordt aan beheerders van webshops die artikelen voor verkoop aanbieden. Men kan die artikelen vervolgens bij ons afhalen en ook betalen. Nog een leuk item was er donderdagmiddag 10 november toen in de Ouddorpse vestiging de prijs werd uitgereikt aan de winnaar van de landelijke JMK-blogwedstrijd. De award 2016 ging naar Lesley v.d. Langhuis uit Hellevoetsluis. Bij de prijsuitreiking door de eigenaresse van JMK (hoofdvestiging Leeuwarden), met als cadeau een bijzondere camera en een 2-weken gratis marktkraam ter verloting) waren ook de grootouders uit Rockanje en vader van Lesley uit Ouddorp aanwezig. Vooral de wijze van schrijven en de betrokkenheid van de vele volgers waren doorslaggevend voor het toekennen van de prijs.

Actie

Er is ook nog een kortingsactie, geeft Grinwis aan. Wie deze novembermaand een kraam huurt voor 5 weken krijgt één week cadeau. Dus 5 voor de prijs van 4. Breng eens een bezoek aan de marktplaats nodigen De Berg en Grinwis uit. Zie dan de attracties in de kramen. Met lokaal, landelijk en zelfs internationaal aanbod. Zoals de Spaanse inbreng via Saskia en Klaas Hameeteman", zegt de franchiseondernemer.

Hoe werkt het?

Heb je spullen die je wilt verkopen? Dan kun je dus jouw eigen marktkraam huren en inrichten. Particulieren betalen 25 euro huur per weekcontract. Men is zelf verantwoordelijk voor de gehuurde stand. Voor bedrijven is de huurprijs 35 euro per week. Bij langere contracten gelden gestaffelde prijzen. De gekochte artikelen worden aan de centrale kassa afgerekend. De volledige verkoopopbrengst is voor de huurder. Binnen 10 dagen na beëindiging van het huurcontract wordt het geld op de account van de huurder gestort. Info op facebook en www.jouwmarktkraamouddorp.nl