Abraham Maliepaard ontvangt een bronzen beeldje van voorzitter Willem-Jan Kom. Maliepaard zamelde € 15.000,- in voor het Sophia Kinderziekenhuis. Rechts, Arna de Wit, secretaris van de Omloop.
Abraham Maliepaard ontvangt een bronzen beeldje van voorzitter Willem-Jan Kom. Maliepaard zamelde € 15.000,- in voor het Sophia Kinderziekenhuis. Rechts, Arna de Wit, secretaris van de Omloop. Foto:

Komt er een tocht van Middelharnis naar Goedereede?

Omloop haalt mooi bedrag op voor het Sophia

MIDDELHARNIS - "Ik ben er even stil van. Bedankt namens alle patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis," zegt Carol Smit van de Vrienden van het Sophia. De Omloop heeft dit jaar € 22.500,- opgebracht voor het goede doel. De voorzitter van de Omloop blikt terug op een geslaagde editie: "Er was veel te doen in de dorpen, veel publiek langs het parcours en we kregen veel enthousiaste reacties van de deelnemers."

Tekst en foto: Martijn de Bonte

De route ging dit jaar voor het eerst door Goedereede. Ondanks de regen was het feest in het stadje. Iemand in de zaal stelt voor om een extra tocht op te zetten, die start in Middelharnis en eindigt in Goedereede. "Daarvoor krijg ik wel honderd deelnemers op de been, die kunnen dan na de finish lekker feesten." Voorzitter Willem-Jan Kom van de Omloop reageert enthousiast. "Als jullie zorgen voor de finish, zorgen wij voor de rest. We gaan het er in ieder geval over hebben als bestuur."

Stempel halen

Dat lopers fanatiek zijn blijkt wel uit de deelnemer die vanuit Middelburg naar de slotavond van de Omloop is gekomen bij Tieleman Keukens. Na de finish was hij vergeten om één van zijn twee wandelboekjes te laten stempelen. Speciaal voor de stempel en handtekening is hij naar Middelharnis gekomen. Of hij de Omloop nog een keer gaat doen? "Nee, ik loop alle tochten maar één keer." Met de stempel op zak vertrekt hij weer richting Zeeland.

Winnaars

De Omloop is niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. De winnaar van de kleurplatenwedstrijd is … uit Dirksland, zij wint een cadeaubon van € 250,- voor Breeman Tweewielers in Oude-Tonge. De basisscholen op het eiland hebben dit jaar bijna tienduizend euro bij elkaar gelopen. De helft van het geld is voor de school, de andere helft voor het goede doel. Per leerling heeft CBS Het Kompas het hoogste bedrag bij elkaar gelopen. Voor die prestatie krijgt de hele school taart aangeboden. Een belangrijk aandeel werd geleverd door Noa Hokke uit groep 5, zij haalde ruim zeshonderd euro op voor het goede doel. "Bijna iedereen heeft gegeven," geeft ze als verklaring voor het hoge bedrag. Als dank voor haar inspanning mag ze met de hele klas kibbeling eten bij Visspecialist Hameeteman.

Live verslag

Dit jaar heeft RTV Slogo voor het eerst live verslag gedaan van de Omloop, er was een uitzending van meer dan 24 uur op de lokale televisiezender. Voorzitter Kom: "Daar komt behoorlijk wat bij kijken, maar ouderen vinden het hartstikke leuk. Iemand zei: 'Ik zat naar de finish te kijken en toen was het opeens twaalf uur, de volgende dag ben ik vroeg uit bed gegaan om weer verder te kijken'."

Voor het Sophia

De Lions Goeree-Overflakkee hebben met verschillende teams deelgenomen aan de estafette. Met hun inspanningen hebben ze vijfduizend euro bij elkaar gelopen voor het goede doel. Op woensdag 9 november overhandigde president Johan Arensman van de Lions een cheque aan de organisatie van de Omloop. De heer Maliepaard uit Stad aan 't Haringvliet is de loper die het hoogste bedrag bij elkaar heeft gelopen. Hij zamelde maar liefst € 15.000,- in. Hij ontvangt een bronzen beeldje van het Sophia Kinderziekenhuis. "Nu de schouders eronder voor volgend jaar," zegt hij energiek. Dan loopt hij de Omloop voor 25ste keer.

Kader: Aanmelden

De Omloop is in 2017 op 18 en 19 augustus. Inschrijven kan vanaf 1 januari op de nieuwe website: www.dewandeltocht.nl. Op 10 en 11 maart is de Waterpoortloop, een goede trainingstocht voor deelnemers aan de Omloop.

Mogelijk komt er een tocht die finisht in Goedereede.