Afbeelding
Foto:

Flakkeese dollar, GO-geld of toch Deltaduit

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het is te interessant om te laten liggen," Monique Sweep wil graag aan de slag met een lokale munt op Goeree-Overflakkee. In andere gebieden en steden in Nederland is er al lokaal geld ingevoerd. In de praktijk blijkt dat er daardoor meer geld wordt uitgegeven in de eigen regio en er dus minder geld verdwijnt naar de 'overkant'. Dat zorgt voor meer omzet in de kassa van lokale ondernemers.

Door Martijn de Bonte

"Het eiland is een mooi afgebakend gebied, waar veel mensen elkaar kennen en vertrouwen. Daarom is Goeree-Overflakkee erg geschikt voor een lokale munteenheid. Het lijkt me leuk om te kijken of het hier werkt." Succesvolle voorbeelden zijn de Sardex op Sardinië, Bristol Pounds en dichter bij huis: BredaGeld.

Sweep vertelt enthousiast hoe het werkt. De lokale munteenheid is volledig virtueel, er komt dus geen munt- of briefgeld in omloop. Deelnemers krijgen een bankrekening en een bijbehorende bankpas. Daarmee kunnen ze met lokale munten betalen. Bijvoorbeeld bij de bloemist, supermarkt of fietsenmaker. Die kan het geld gebruiken om het personeel, de rekening van lokale leveranciers, of de aanslag van de gemeente te betalen. Iedere Flakkeese dollar, GO-munt, of hoe de munteenheid ook gaat heten is altijd hetzelfde waard als één euro. De munt kan worden gezien als een lokale euro, die alleen op Goeree-Overflakkee kan worden uitgegeven. Sweep: "Omdat het geld digitaal is kan het als 'opdracht' meekrijgen dat het eerst een paar maanden lokaal moet rouleren voordat het weer terug geruild kan worden naar gewone Euro's."

Innovatievelingen

Het idee is niet nieuw, de organisatie Circuit Nederland heeft een stappenplan gemaakt om de munt in te voeren. De Triodos bank zorgt voor de financiële kant van het verhaal. Het concept won eerder al de innovatieprijs van de bankensector. Sweep: "Het is niet zomaar een leuke hobby. In verschillende Nederlandse plaatsen is er al een lokale munteenheid ingevoerd." Om verder te komen is Sweep op zoek naar enthousiaste innovatievelingen die het leuk vinden om zich te verdiepen in de mogelijkheden voor een lokale munteenheid.

De naam staat nog niet vast. Sweep: "Ik vind Deltaduit wel een mooie term, maar dat is wel een beetje egoïstisch. Wij zouden als Deltawind de invoering wellicht kunnen aanjagen door een gedeelte van de jaarlijkse rente in de lokale munteenheid uit te keren aan onze leden. Geld moet rollen, het liefst in de eigen omgeving. Een lokale munt kan echt iets toevoegen aan de gemeenschap."